Monday, August 9, 2010

Annoying People

Oke,macam mane ek nak start. Hm.

Ade few things yang keep bothering me lah lately kawan-kawan. Aduh. And aku rase macam tak puas hati betul. Oke first, orang-orang yang "Eh, dea ade blog, aku nak buat blog jugak lah". And then berakhir dengan blog lebih kurang macam kawan dea, tapi tuka ayat lain sikit, tapi still lebih kurang same and kalau tak macam tu pun, buat blog nak ikut macam orang, orang cite pasal life, dea pon nak cite pasal life dea, orang nak cite pasal pegi melancong, dea pun nak tiru jugak. Aish. Orang-orang macam ni takde identiti diri sendiri ke? Kenape nak ikut orang? Buat la ayat kau sendiri, ni kau nak tiru-tiru orang, annoying gila. Plus kau nak fake kan diri kau buat ape? Nampak kelakar la.

Then ade beberape orang kawan-kawan yang sudah terang lagi bersuluh, tiru bulat-bulat gaye penulisan aku. Haiissh. Kenape nak tiru-tiru ni? Ni tak tiru dalam blog, tapi dalam Facebook,padahal dea taklah rapat pun ngan aku. Boleh pulak status dea same dengan status aku. Waduh waduh, bikin gawat dong.

T__T

Bukan la aku nak kate aku ni ade gaye mutu dan keunggulan. Bukan bukan. Nanti orang cakap macam ni pulak, "Eleh Si Amie ni, bajet bagus je". Haaa taknak la macam tu, tapi sekadar kalau nak orang lain respect kau, faham kau macam mane, kenal kau, kau perlu la ade identiti sendiri. Ye dak kawan-kawan? Kalau sampai akhir hayat kau asyik ikut orang je, macam mane nak wujud identiti diri. Ye dak?

Ha dah la Amie, malas la nak bace panjang-panjang. Haha. Pandai-pandai la pegi muhasabah diri ke pegi Sabah ke ape ke.

Then, ni dah masuk isi yang xde kena ngena ngan tajuk oke kawan-kawan. I terpikir tadi, I rase abes diploma ni I nak sambung degree tapi course lain.

Meh sini, dengar I cite dulu, banyak betul cite I ni kan kawan-kawan?

Hm, mase I kecik-kecik dulu, I suke cakap kat mak I yang bile besar nanti I nak kerja dengan agensi pelancongan. Pastu I suke tengok cite travel & living, discovery channel tu, pastu I cakap la kat mak I, I nak jadi macam tu tu tu, pastu mak cakap, itu namenye travel host. Pastu I cakap I nak jadi pemandu pelancong. Semuanya pasal travel-travel ni. Then mak I cakap macam ni, "Mi, kalau nak keje dengan travelling agency ni, Amie kena pandai English, pandai bertutur dalam English." Lebih kurang gitu la ye kawan-kawan. Mase I kecik-kecik jugak, dalam adik-beradik I, I sorang je yang paling sangat lemah English. Kakak,abang I semua tutur English lancar je. Sebab diorang suke bace buku-buku English, dengar lagu-lagu English, bace kamus oke tipu. Tapi I tak, I suke bace buku-buku Melayu, buku-buku Sejarah, Geografi oke tipu lagi. So in the end, dalam bahase kasarnye, aku bodoh English.

Tapi I tak berputus asa, I dengar lagu-lagu English, I ingat mase I darjah 2, time tu cuti penggal, I and akak I yang Farah tu, tinggal dengan ayah I dekat Taiping, mase tu dah pindah Terengganu, so I bercuti la kat Taiping, mase tu ayah cume ade kaset Elton John je. So I and akak tercinta asyik ulang-ulang lagu Elton John je. Tu la seingat I lagu English pertama yang I dengar sampai I nyanyi tak tengok lirik. So melalui lagu, I belaja la English. Dengar, sambil bace boleh meningkatkan mutu keunggulan English U allzz oke?

Then mase I UPSR, I dapat B untuk English I, of course la mak I harap I dapat A kan, tapi untuk si bodoh English macam I, tu kire dah memberangsangkan la, sampai cikgu tuisyen I pun tekezut tauuuww.. T__T Pastu I dah tak dengar lagi lagu-lagu melayu, dari Era.Fm terus bertukar ke Hitz.Fm sampai la ni. So mase PMR, alhamdulillah, I dapat la A. ^___^

Oke dah, hang nak belagak ka cmana ni?

So, I rase untuk degree, I nak amek pelancongan, so macam mane kawan-kawan? Wasting time tak? Sebab I rase I taknak sambung degree course computer ni la. Hmm I pun dah pening +__+
Kalau I tekad nak amek pelancongan jugak, I kena kuatkan lagi English I, so that I boleh bertutur dalam English dengan lancar. Kalau I amek pelancongan, degree I 4 tahun, so mase tu umur dah 25 something, kalau terus sambung computer, degree I setahun setengah, so maybe 23 camtu habis. So macam mane?

+___+

Oke bye U allzz.

2 comments:

  1. hahaha..bla bla bla...then aku tbe2 rase zzzzzzzz.....oke..nite

    ReplyDelete
  2. waduh2..ini bikin gawat dong...suke je perasan...meh cni aku tebuk kepale kau..

    ReplyDelete