Wednesday, December 22, 2010

Bom tangan kau!

Pada malam semalam, saye dan kawan-kawan pergi ke Andalus untuk menyiasat sebuah kes, eh tak tak tak, cukup lah dengan permainan detektif tempoh hari. Kami ke Andalus untuk oke tak payah la bagi tujuan ape bagai, macam la orang tak tau Andalus tu ape. Apa da.

Baiklah.

Semalam jugak, hampir-hampir je saye nak berjumpe dengan kawan baik saye Miea Ali. Maklumlah kawan lame dari Taiping ni, rindu ni. Tapi malangnye, di tengah jalan tibe-tibe Miea cakap dea ade hal and kena pegi Setapak membawa berkat. Maka sedih la diri ini ye kawan-kawan kerane tak jadi kami berjumpe. Tapi tak mengapalah, buah dah ranum tak semestinye tak gugur, lain kali je pon kami boleh berjumpe, memandangkan Miea pon belaja kat KL je koooottt.. Baiklah.

Jadi, kami pun pergi la ke NZ Garden untuk bersantai sahaje memandangkan tiada hala tujuan.

Cukuplah cerita malam semalam.

Saye nak cerita perihal esaimen programming saye pulak.

Memandangkan saye terpaksa merepair dan repair, dan redo dan repair dan appeal dan repair dan repair dan reject dan sedih esaimen PC saye, maka hari ini saye boleh mule menyeronokkan diri saye kerana setelah di repair-reject-repair-reject oleh lecturer saye akhirnye berjaya jugak saye runtuhkan dinding hati lecturer saye yang keras jugak batunye itu. Harap lepas ni takde ape masalah lagi la harapnye. Penat tauhu!

Ish! Tibe tibe lapar tauhu bakar.

Baiklah.

Saye nasihatkan kepada kawan-kawan saye yang bakal menjadi pensyarah di suatu hari nanti terutama kepada kakak saye yang akan menjadi pensyarah dan kepada abang saye jugak yang mungkin akan menjadi pensyarah jugak, sile jangan menggunakan kata-kata kesat dan kasar dan mengecikkan hati anak murid kau orang sebab kemungkinan besar kalau dea terlalu kecik hati dan tension boleh membawa padah pade diri mereka dan akan mengakibatkan kesan sampingan dan mungkin bunuh diri.

Baiklah taknak mengarut lagi.

Bye!

Bersama kekasih baru


Hahahaha! Padan muke kena tipu. Ni kawan saye, name dea Kikie. Kikie dah ade boyfriend in case kalau awak semua nak tau, mane la tau nak ngorat ke kan. Hahaha!

Oke Amie ni bukan laman carik jodoh.

Baiklah.

Bye!

Monday, December 20, 2010

Ayat jiwang Amie.

You're going away and you're going to meet a bunch okay bukan a bunch tapi a lot of new people.
You're going to face a new environment that you yourselves don't know what it is like.

One thing for sure, you're going to forget me.

But before you do, in case you read this, I want you to know, I wont forget you. And I will wait for you.
And if one day, you found someone new, I'll be happy for you, I do, and I am. Because seeing you happy is a bless, walaupun dalam hati sakit, but I just want you to be happy that's all.

Sekarang pun awak makin jauh.

Well.

Biarlah awak semua nak kate ape.Ini cinta betul, bukan cinta gila.

Baiklah.

Take care dear.

I've been missing you pun all this while in case you want to know, but kalau tak, takpelah.

Bye.

2 in 1

Well pada pendapat saye, tak semua orang yang menulis untuk memberi nasihat kepada seseorang cukup sempurna. Faham tak? Tak? Oke macam ni, saye rase, kalau ade seseorang menulis untuk memberi nasihat, tak semestinye dea tak buat ape yang dea nasihatkan tu. Contoh saye cakap kat awak semua saye tak suke orang yang curang terhadap boyfriend dea padahal boyfriend dea dah mr-perfect dah. Tapi tak semestinye saye tak pernah buat benda tu. Kite nasihat orang untuk tak jadi macam tu sebab kite sendiri pernah alami benda tu and yeaahh it's suck! Macam bodoh dan memang bodoh pun sebab belum matang. Dan paling utama main point di sini ialah kite taknak orang lain buat benda same yang bodoh macam kite sebab kite taknak orang lain pun bodoh jugak. Awak faham sekarang? 

Baiklah.

Contoh lain, Rebecca Bloomwood dalam cerita Confessions of A Shopaholic. Awak pernah tengok cerite tu? Belum? Pergi tengok sekarang. Bye.

Dalam cerite tu, Rebecca nasihatkan orang tentang penggunaan kad kredit, care jimat duit and so on and so forth, tapi dalam realiti kehidupan dea, dea bukan seorang yang pandai menggunakan kad kredit maksudnye pandai berjimat lah kan. So I get the point dari situ yang tak semestinye bile seseorang nasihatkan seseorang yang lain dea tu sebenarnye macam tu, tapi sebaliknye supaye orang lain tak jadi macam dea sebab dea tau ape yang dea buat tu salah and tak patut di buat orang lain.

So? Tak semua orang sempurna.

Macam saye, saye pernah buat silap, I admit it that I do made mistakes and I'm regretting it now. Macam kadang rase down sangat sampai tension and terpikir-pikir kenape kenape kenape. 

Well honestly, I screwed up in my previous relationship. Saye tak reti nak jage relationship tu and it end up miserably after almost 3 years. Tak sayang kau dah dekat 3 tahun bercinte lepas tu kau sendiri yang rosakkan relationship tu. Tapi at least I prove it walau pun bukan nak prove kat dea,tapi nak prove dekat diri sendiri yang memang I screwed up and memang menyesal tapi masih sampai sekarang tak nak lagi buat silap yang same sebab tu masih single.

Memang la semua orang buat silap, tapi saye rase saye perlu sedar yang saye masih lagi 20 tahun, life nak enjoy tu belum terkubur lagi, so if satu hari nanti dah terbukak hati nak bersama in a relationship with someone saye akan pastikan yang kali ni saye betul-betul serious dan takkan buat silap yang same lagi. Jadi maaf kepade yang cube nak flirt dengan diri ini terpaksa kuburkan hasrat hati tu, dan sebab tu lah saye taknak terime orang lain and bile ade yang nak luahkah perasaan tu terpaksa menerima caci maki. Eh tak, takdelah sampai caci maki. Teehehe.

Point di sini, saye taknak orang lain buat silap yang same macam saye.

Oke bye.

Friday, December 17, 2010

#2

PARAMORE-PLAYING GOD

I can't make my own decisions
Or make any with precision
Well maybe you should tie me up
So i don't go where you don't want me
You say that i've been changing
That i'm not just simply Ageing
Well how could that be logical?
Just keep on craming ideas down my throat

Woah

You don't have to believe me
But the way I, way I see it
Next time you point a finger i might have to bend it back
And break it, break it off
Next time you point a finger i'll point you to the mirror

If Gods the game that you're playing
Well we must get more aquainted
Because it has to be so lonely to be the only one who's holy
It's just my humble opinion but it's one that i believe in
You don't deserve a point of view
If the only thing you see is you

Woah

You don't have to believe me
But the way i, way i see it
Next time you point a finger i might have to bend it back
Or break it, break it off
Next time you point a finger i'll point you to the mirror

This is the last second chance
(I'll point you to the mirror)
I'm half as good as it gets
(I'll point you to the mirror)
I'm on both sides of the fence
(I'll point you to the mirror)
Without a hint of regret i'll hold you to it

I know you don't believe me
But the way i, way i see it
Next time you point a finger i might have to bend it back
Or break it, break it off
Next time you point a finger i'll point you to the mirror

Rakan baik Sherlock Holmes

Boleh tak nak jatuh cinte dengan cinte pertame? Bodoh ape kau ni Amie nak jatuh cinte dengan cinte pertame kau nak kena penampo dengan mak kau ke ape eh ape pulak mak suke ape dengan cinte pertame tapi heyy mengarut lah bodh la kau, eh diam lah. Baiklah kawan-kawan tiade kesan lawak pun jadi jangan ketawe.

Ha! Saye sekarang sejak duduk di rumah dan tak habis habis setiap kali cuti mesti kena bace komik Detective Conan berulang-ulang kali walaupun komik ituww telah habis dibace. Ini adelah kerana tiada buku di rumah yang lebih memberangsangkan urat tidur selain komik tersebut.

Sebagai seorang detektif sementare kerana mase kecil begitu teruja menjadi seorang detektif sampai kalau boleh nak beli kanta pembesar dan topi bulat macam detektif pakai tu, semalam saye telah mendapat satu kes pembunuhan di hadapan rumah saye.

Cerite dea begini, semalam pagi, saye bangun awal kerana adelah sebabnye malas nak cite, kemudian saye membace Conan, kemudian secara tibe-tibe dengan terkejut dan tak sengajanye emak masuk ke bilik dengan nade cemas sepertinye begini "Amie, Najat, cepat turun tolong mak, ade kecemasan". Saye pon cemas seram la, terus turun bawah tengok depan rumah ade ape.

Ini adelah kes pembunuhan pertama saya apabila seekor bangkai kucing jiran sebelah, yang kami sekeluarga yakin merupakan anak luar nikah Nyoi, hasil persetubuhan haram Nyoi dan kucing betina jiran sebelah telah mati tanpa sebab dan secara tiba-tiba.

Dari kekerasan mayat, dapatlah saya andaikan waktu kematian kucing tersebut adelah dari jam 4-5 pagi. Punca kematian adelah sungguh mengelirukan sekali, kerana mayat tiada sebarang kecederaan mahupun mungkin hasil pergaduhan. Malah,tiada kes penyelewengan wang berlaku kerana yelah kucing mane ade duit, gile! Oke, maaf kerana tiada gambar dapat diselitkan kerana tak sempat nak ambik gambar.

Malah dari segi kedudukan mayat, mayat tersebut berkeadaan terbaring ke sisi dan muke terkejut seperti tersentak. Sekeliling mayat pula tiada sebarang kesan tapak kaki mahupun di pijak sesuatu. Pembunuh langsung tidak meninggalkan sebarang bukti dan alibi. Baiklah, suspek utama kematian terdiri daripada 3 ekor kucing yang pada malam itu tidur di luar rumah dan kucing saye Hero dikecualikan kerana pada malam kejadian Hero tidur bersama saya di dalam bilik dan kemungkinan Hero membuka pintu bilik sendiri adelah mustahil same sekali kerana tidak mungkin kucing boleh membuka pintu bilik sendiri. Nahi bete nahi!

Setelah saye menyoal siasat suspek yang terdiri daripada 3 ekor kucing jiran sebelah iaitu:

Pertama,
Nama: Comot
Jantina: Perempuan
Umur: Mungkin 2 tahun

Kedua,
Nama: Kelabu
Jantina: Mungkin lelaki, tidak pasti mungkin kunsa
Umur: 2 tahun lebih sikit dari Comot mungkin

Ketiga,
Nama:Putih
Jantina: Pasti kunsa!
Umur: 3 tahun, entah bantai je la.

Ketiga-tiga suspek memberi jawapan yang hampir same yang hampir juge mengelirukan saye yang sedang keliru, jawapan mereka ialah "Meeooww, meooww, meeoowww, meeeoooowww" sambil menggesel-geselkan badan di kaki saye. Sungguh keliru ye kawan-kawan.

Maka dengan itu, setelah saye siasat keadaan mayat, saye dapati terdapat bengkak biru-biru di bahagian perut mayat sebelah kanan, dan terdapat kesan gigi kecil. Saye yakin sekali pembunuhnye ialah seekor ULAR!! Celake kau ular siap kau kalau aku jumpe aku hanta kau masuk lokap biar kau mati dalam lokap. Huaahahahaha! Baiklah, saye tahu la malam kejadian saye tengok cerite Snakes On A Plane, tapi Encik Ular, takkan kerana itu nak menghukum kucing jiran sebelah.

Bagi mengakhiri kes saye yang pertame, saye telahpun menguburkan mayat kucing tersebut di belakang rumah saye. Poor little kitty.

T_T

Anak ikan mak~

Baiklah. Banyak nye entry kawan-kawan yang menarik semua nak bace sekaligus tapi malangnye masa tidak mengizinkan diri ini meneruskan kegiatan membaca entry kawan-kawan kerana macam biase terpaksa ke kedai mamak mencuri wi-fi mereke yang sebenarnye tak curik pun sebab kena minum teh tarik cukup syarat. Hah hamek kau cakap laju-laju.

Amboi batery laptop pun macam cemburu dengan diri ini je.

Baiklah kena tulis laju-laju lagi.

Kerana telah berbaik dengan Pika diri ini berasa macam ringan kepale hotak sebab selama ni duk pikir-pikir kalau mesej Pika dea balas ke tak, dea akan mengamuk ke tak, dea marah ke, so nak mesej dea kena tunggu mase beberape hari selepas tulis entry yang sebelum ni. Ape aku cakap ni?

Oke fine.

Sebenarnye nak cakap, telah berbaik dengan Pika, and sepanjang cuti hari-hari mesej dengan bebi saye Nanie, dan bergosip tentang pakwe baru masing-masing eh bukan masing-masing pakwe baru Nanie. Bodoh Nanie nak pergi belaja dekat kampuang Pahang sane. Hah pegi lah kau kawan dengan orang asli Pahang. Eh Pahang ade orang asli ke?

Oke bye!

Friday, December 10, 2010

Kopi kapal api satu!

Oleh kerana miskin dan tidak mampu nak menyambung bayar line internet P1W1 Max saya sampai orang P1 duk call call banyak banyak kali dan terpaksa buat buat busy lah,line rosak lah,tak dengar dea cakap lah, ape lah kan, maka terpaksa lah saya menipiskan muka yang tebal ke Starbucks untuk mencuri line free wi-fi mereka. Auucch! Dan terpaksa lah Kiki membeli sebuah air sahaja sebagai syarat menggunakan wi-fi mereka. Baiklah.

Sebenarnye, sudah lame tak update blog. Alah, jadi ape? Kalau x update blog mati la eh. Baiklah Amie, kalau period pun jangan terbawa-bawa emosi itu di dalam blog.

Baiklah.

Esok saya akan pulang ke Johor Bahru dan menjalani cuti yang tak indah. Bengang betul saya, assignment saya yang Computer Platform tu Phase 1 and Phase 2 due-due tak dapat lagi. Jadi time appeal saya harus datang semula. Macam mane saya nak cuti dengan aman. Sedih betul, sampai hati puan tu taknak mark esaimen saya. T_T

Bodoh Amie, entry paling bodoh pernah saya buat selain letak muke hodoh jadikan slide show.

Bye!

Sunday, December 5, 2010

Dear bloggie,

Today I had a fight with my mom. You know how's it feel right?

I feel bad.

And

I don't know how to apologize to her.

I've been crying all day.

I'm sorry mak.

Friday, December 3, 2010

Hero yang heroin habeess!

Mane tak heroin, pandai pakai tudung



"eyo ni, wat aluu atak je auu"

+_+"

Thursday, December 2, 2010

Jejak kasih berlinangan rona luka

Hah hamek kau tajuk entry gue.

Semase saye kecil (maklumlah, mase kecil banyak cerita), di peringkat nursery, saye takde langsung BFF, ambooi kemain gune ayat BFF, oke fine, best preng poreber (BPP), saye keseorangan saje seperti seekor tupai terbang comel yang kehilangan kacang walnut nye.

Sebagai seekor tupai terbang comel yang kehilangan walnut nye, eh eh sebagai seorang budak kecil yang tiade kawan di zaman nursery-nye, nursery is like a hell, oke macam terok sangat je bunyiknye, maka nursery adelah tempat yang paling bosan dan tidak wajibul ghunnah la kan nak pergi. Lagipun nursery pun sebelah rumah je, memang akan jalan kaki balik rumah la.

Tetapi ketika di zaman pra-sekolah iaitu zaman tadika-mesti-kena-main-gelongsor-batu-besar-dan-main-kawin-kawin, saye mempunyai seorang kawan baik sampai bile-bile (KBSBB bukan KBSR). Name dea Siti Aisyah. Bak kate Zaid, masih segar di ingatan, amboi ekau. Kitorang memang baik macam adik beradik. Siti Aisyah berbadan agak besar daripada saye yang kecil molek (semasa zaman tadika tu la ye, jangan salah faham T_T ),kulit dea putih melepak-lepak macam Zizie Ezzate, tah betul ke tak eja, ala yang jadi Suraya dalam cite Suraya yang rampas Zain Saidin kacak emm avudevah! kepunyaan diri ini tu. Oke fine.

Dea seorang yang tak banyak cakap, and selalu ikut je cakap saye. Teehehe, kecil-kecil sudah menjadi ketua kumpulan yang kalau dalam movie omputeh ketua kumpulan cheerleader yang harus bersikap berlagak dan suke memerintah-rintah tu. Hahaha. Tapi saye tak la seteruk itu, metafora je tu. T_T Anyway berbalik kepada cerita, kami berkawan baik sampai naik sekolah rendah.

Mase darjah satu, saye dan Siti Aisyah dapat satu kelas bersama-sama. Sebagai ketua kumpulan yang paling nakal dan selalu banyak idea jahat dalam kepala walaupun ketika itu masih kecil berumur 7 tahun, saye selalu ajak Siti Aisyah buat keje-keje jahat, sebagai contoh mengacau makcik gile di belakang sekolah, mengacau tukang jahit cine di dalam sekolah, pergi perhimpunan pagi waktu dah bace ikrar, berlari-lari naik tangga kayu yang hampir roboh, berak dalam seluar, kencing dalam seluar oke fine tipu.

Walaupun begitu, kami pelajar cemerlang di dalam kelas. Semase darjah satu, saye merupakan ketua kelas, Siti Aisyah penolong saye. Kalau rekod pelajaran, saye nombor 1, Siti Aisyah nombor 2. Walau nakal dan jahat, pelajaran tetap tiptop. Hahaha! Memang la darjah satu je pun. T_T

Semase naik darjah 2, kami same-same dapat kelas first. Tapi mase tu saye dah nak pindah Terengganu. Saye cakap ngan Siti Aisyah yang saye kena ikut mak pindah Terengganu, maka kami pun sedih bersama-sama T_T

Bile darjah 5, saye pulang semula ke Taiping, saye tanye kawan-kawan lame, mane Siti Aisyah, diorang cakap dea dah pindah Ipoh. Maka sampai sekarang, saye dah tak jumpe lagi Siti Aisyah. Mase kecil mane reti tulis surat, mane reti telefon dan bergayut, hmm memang tak jumpe dah la dea.

Ingat lagi, mase sekolah rendah, saye pakai pinafore, Siti Aisyah selalu pakai baju kurung. Rambut dea pendek ikal mayang, comel, aumm! Balik sekolah, ayah dea selalu amek naek moto yang roda 3 tu, yang boleh letak barang tu. Mesti lambai-lambai kat ayah dea. T_T

Amboi, macam mane la rupe dea sekarang, mesti comel sebab dea putih melepak lepak. Kalau jumpe terus peluk erat. Hahaha.

Kalau sape-sape kenal akan Siti Aisyah dan tau tempat tinggal dea, sile email I ye. Haha.

Bye!

Imma cry baaayybbiieee

Oke memang tak nafi aku ni baby yang suke nangis. Hahaha! Oke fine, suke nangis tu ye, baby tu tak boleh blah, boleh blah sekarang, kata diri ini kepada diri ini.

Tapi sejak-sejak dah makin dewasa ni ha kerap menangis. Mungkin kesedihan dulu-dulu yang asyik sangat terpendam terluah di kala makin berusia nie kan. Nak buat cmane. Bukan salah diri ini, salah air mata ini dulu-dulu mase mude payah nak kuar.

Mane tak nye, kucing jiran sebelah mati teriak, tengok Bersamamu teriak, tengok iklan teriak, rindu mak teriak, dulu Nanie benti kolej teriak, tempoh hari, mase Pika balik dah pun teriak sampai tersedu sedan,main kucing teriak, kawan menang motor teriak..oke oke oke part main kucing dengan kawan menang motor duk teriak jugak tu tipu dah tipu dah. +_+

Kesimpulannye, memang aku ni cry baby. Pernah tak tengok movie Cry Baby yang Johnny Depp mase mude mude kacak bergaya gewaaamm kiteeww auuummm! berlakon tu. Haa camtu lah.

Bak kate kakak Azira, 'Amie tengok ape-ape pon nangeh'.

Fine.

Memang la nangis, sebab sedih T_T nangis la.

Anyway, sekarang ni selalu TER-TENGOK (harus di caps lock kan ter-tengok tu ye) Asian Takeaway *Nusantara yang dekat MTV setiap weekdays kot jam 3.30 sampai 4 petang tu kan. Tengok tak kawan-kawan? Hahaha kadang-kadang layan lagu-lagu Indon ni feel jugak sebab lagu-lagu Indon ni macam ber-chemistry je kan dengan jiwa diri ini. Auuww T_T

Cube dengar ni,



Best tak? Best kan? Pastu semalam dengar lagu Aliff Aziz dengan Joanna tu, ape tah tajuk dea, macam comel je lagu tu.

Hmm nak pergi download sekarang. Bye!

Wednesday, December 1, 2010

It's already December

Biaselah, perubahan hormon mendadak la ni yang duk emosional teruk ni. Sabar ye kawan-kawan. Heheheh.

T_T


"He doesn't like you, and he doesn't deserve you. Get real!" -Faraha bte Hamidi

Baiklah kakak, tak buat lagi.

Bye.