Thursday, December 29, 2011

Mahu uang.

Nak pergi konsert Foster The People?
Nak pergi Genting Highland?
Nak pergi konsert akustik Dashboard Confessional?
or
Nak beli kasut Vans?

No money, no talk.

Kkbye. T__T

Amie cakap macam bagus.

Selagi kite ade akal kite boleh fikir. Nak nak bile kite dah baligh, kite boleh fikir mane baik mane buruk. Kalau kite fikir orang lain buruk dan teruk, kite tengok diri kite balik. Kalau kite dah cukup yakin kite baik, jangan menunjuk tapi perbaiki lagi. Tapi tak salah nak tegur.

Cube kau fikir balik kenape aku cakap semua tu. Dan lepas aku cakap semua tu kenape aku mintak maaf. Bile aku dah mintak maaf dekat kau cube kau fikir ape tindakan yang kau dah buat sampai semua orang sekeliling kau masih bercakap cakap pasal kau lagi. Cube fikir. Kalau kau ade otak ade akal kau mesti fikir jauh. Cube kau fikir, kenape orang yang dulu close dengan kau semua kau tinggalkan semua menjauh dan semua tak kisah kalau kau tak wujud pun. Kalau kau terer kau mesti ade jawapan.

Dan jawapan kau bukan dengan care mintak simpati dengan kawan kawan kau yang langsung tak pernah tinggal sebumbung dengan kau, bukan dengan kekasih kau yang hidup dea cume pandai mengagungkan kau dan tak pernah tegur salah kau, bukan dengan kawan kawan alam maya kau.

Kau nak tau definasi kawan yang baik? Kawan yang baik ialah kawan yang tegur salah kau dan bukan kaki mengampu. Aku ade kawan baik yang macam tu. Kau? Kawan yang baik ialah kawan yang datang mintak maaf selepas bergaduh dan tak pergi walau macam mane teruk pon gaduh tu. Aku ade kawan baik yang macam tu. Kau?

Sebelum cakap, fikir ape salah kite. Aku dah buat semua yang termampu aku buat untuk betulkan keadaan. Tapi lagi aku nak betulkan, lagi kau baling taik. So bile kite dah buat hal masing masing, aku harap takde lagi dendam atau perasaan benci iri hati tu. Aku clear, kau clear.

Kalau takde ape ape nak cakap, jangan cakap dan kelihatan bodoh di mate orang orang yang faham keadaan ni.

Oke bye.

Sunday, December 18, 2011

About myokymia



Masuk harini, dah 5 hari mengadu kat Mak mate bawah belah kiri bergerak gerak yang bukan bergerak biase biase macam 5 minit bergerak lepas tu dah senyap tak bergerak gerak dah. Ni gerak gerak dea tu kejap benti lepas 5 minit, sambung lagi gerak gerak. Rimas dibuatnye, takut pon ade, risau ade penyakit mate pon ade.

Maka, untuk tidak membuang mase, diri ini pun carik jalan penyelesaiannya dengan meng-google masalah ini. Banyak jugak komen komen yang boleh diri ini dapat, tapi of course la komen komen seperti akan menghadapi berita sedih, akan menangis dan sebagainya. Memang bulan ni telah berhadapan dengan 2 situasi sedih, kan orang cakap, kalau belah kiri bergerak keluarga belah Mak akan meninggal. Tu satu sebab. Satu sebab lagi seperti yang di beritahu tadi, akan menangis. Memang haritu ade kematian dari keluarga belah Mak dan menangis. Tapi Mak cakap jangan percaye benda benda tahyul dan karut macam tu.

Maka, diri ini abaikan jawapan yang karut tu, dan beralih kepada jawapan lebih saintifik. Dapat lah diri ini jawapan yang lebih saintifik yang berbunyi begini:

"Nama saintifik untuk penyakit mata bergerak ini ialah "myokymia". Berdasarkan kata-kata pakar masalah ini adalah akibat pergerakan otot di bahagian kelopak mata atas dan kadang-kadang di bahagian kelopak mata bawah. Mata bergerak-gerak ini berkait rapat dengan stress, fatigue, kurang tidur dan overdose minum kopi. Anxiety/depression juga boleh mengakibatkan kepada masalah mata bergerak-gerak ini. Kerisauan yang terlalu tinggi dalam diri kita juga turut menyumbang kepada masalah ini."


Ya, mungkin harus do something about the problem seperti tidur 16 jam dan sentiasa baca komik favorite (Detective Conan) untuk menghindari perkara perkara yang disebut. Get the point friends? 

Kalau stress dan rase resah dan sedih dan rase tak sedap dalam badan, kite bace,



Rasulullah SAW bersabda : “Siapa yang mengucapkan La Haula Wala Quwwata illa billahi, maka ia akan menjadi ubat kepada 99 penyakit. Yang paling ringan adalah kebimbangan”. (Hadis Riwayat Tabrani)

InsyaAllah akan berasa tenang. (Kakak bagi nasihat)

P/s: Jage kesihatan kawan kawan. Pis.

More about myokymia, http://en.wikipedia.org/wiki/Myokymia

Kkbye.




Saturday, December 17, 2011

Amie mase mudeeww

Seperti kawan kawan yang lain, saye juge berase cukup annoying dengan diri sendiri tatkala saye membace status status saye yang lame lame apabila saye bertukar menggunakan Timeline. Ini kerana.... ha tengok lah sendiri.





Menjawab quiz dan bermain application cukup popular di Facebook dahulu kala.

Atau, aku je yang suke main benda alah tu?

T__T

Maafkan perangai 19 tahun ini ye.

Cukup sedih. T__T 

p/s: Dulu gune 'weeee~' atau 'wiwi!~' telah merasakan diri ini cukup cukup comel. 


Kkbye.


Tuesday, December 13, 2011

The story isn't supposed to end like this.

But it did anyway.

My first lesson learned.

My previous relationship with someone I think I fall in love with and I do want to end the relationship the way it supposed to end didn't work out well because of me. I betrayed his faith towards me, I cheat and I broke his heart. He left me, and I'm the one who felt terrible about it. I begged, I cried, I apologized, but it didn't work out. Not as simple as that. So I let go, for almost a year. I don't want to have any serious relationship with no one because I still felt terrible about the mistakes that I'd done. Until, M come, and gives hope.

My second lesson learned.

So I open my heart for him and hopes the best towards the relationship. I don't want to repeat the same mistakes that I did in the previous relationship, so I'm the one who controlled the relationship. That's my mistakes here. I control everything, we fight almost everyday, I always think he had someone else, I always think bad about him, until he gives up. But I didn't. I apologized and keep apologizing. But I do learn one thing from him, if we keep apologizing, it wont mean a thing. So I stop apologizing.

Oke lah, cerita dea macam ni je lah.


So, that's my lesson learned in a relationship that always didn't work out well. But for the time being, I didn't give up yet. I'm still trying here. 

Kepada adik adik di luar sane, cukup memberi pengajaran tak ni? T__T


Oke bye.

Saturday, December 3, 2011

Amie mendapati features baru YouTube sekarang sangat cool

Waaaaayyy cooliah than before.

First of all, saye suke bukak YouTube untuk tengok video. Especially tengok video ni,

di kale bosan sangat dan mahu menyengih.

Walaubagaimanapun, selalunye, saye bukak YouTube untuk melihat video lagu lagu kegemaran saye dan download video video mereka menggunakan ini,


kehkehkehkehkeh.

Oleh kerana saye suke post lagu lagu kegemaran di dalam Facebook untuk dikongsikan kepada orang ramai atau untuk ditujukan kepada seseorang tetapi tanpa mahu tag name beliau maka saye sangat menyukai features YouTube yang baru ini. YAY!

Mari kite take a look around features baru YouTube.


Ini adelah Main atau Home atau Main Page YouTube baru yang kalau sape sape dah mempunyai account YouTube dea terus direct masuk account kalian semua. Ofkoz la kena login dulu kalau tak direct masuk. Kehkeh. -__-"


Jikalau kalian mahu mengedit video video yang kalian telah 'Like' atau yang kalian telah 'Favorites'-kan atau sebagainya, kalian hanya perlu meng-klik 'Video Manager' seperti yang tertera di atas.


Kemudian kalian hanya perlu memilih list-list yang di beri dan meng-klik link tersebut, kite ambil contoh di atas, video video yang saye telah 'Like' saye mahu remove salah satu daripada mereka. 


Klik kotak kecil di tepi video yang tidak mahu di-like lagi, lagipun saye tak pernah 'Like' video SELENA GOMEZ! -___-" SAPE PUNYE KERJE NI HAA!


Dan klik saje kotak 'REMOVE' di atas itu. YAY. TIADA LAGI VIDEO SELENA GOMEZ! -___-" Mudah tak kawan kawan?

Selain daripada itu, ape yang lebih memudahkan saye apabila saye mahu meng-share lagu kesukaan saye di Facebook tanpa perlu meng-copy link dan meng-paste link tersebut di status saye, saye hanye perlu connect account YouTube saye dengan account Facebook saye dengan mengikuti care care mudah dan simple macam lagu Mr Simple nyanyian Super Junior di bawah ini okay adik adik.



Mulau mulau (mula-mula) kalian hanya perlu meng-klik link 'Account Settings' seperti yang tertera di atas ini.



Apabila telah keluar link-link seperti yang tertera di gambar di atas, kalian hanya perlu pilih link 'Sharing' maka keluarlah pilihan accounts yang kalian mahu connect kan dengan account YouTube kalian.





Tetapi sebelum itu, kalian boleh pilih, ape yang kalian mahu connectkan daripada YouTube kepada account social network kalian. Contoh gambar di atas, saye telah memilih hanye beberape aktiviti sahaje untuk saye siarkan kepada rakan rakan di laman social saye. 

Dan selepas puas, boleh lah kalian connect kan dengan social network pilihan kalian seperti gambar di bawah ini.


Se-simple Mr Simple??

Maka boleh lah dengan hati yang girang dan seronok, kite mencari dan memilih video lagu kegemaran yang mahu di-sharekan kepada kawan kawan dengan erti kate lain untuk di-share di wall Facebook saye dengan memicit ammbooiihh, okay dengan meng-klik 'Like' di video lagu berkenaan sambil menikmati lagu tersebut. Daaaaannnnnnn


TAAAAAARRRAAAAAAA!


Secara automatik ye kawan kawan, automatik. Tak perlu lagi copy link, tak perlu lagi klik butang share di bawah musik video tersebut. Buat account YouTube, buat account Facebook, atau Twitter, atau MySpace, atau orkut -__-" dan connect kan dan semua nya hanya dengan 1 klik. 

Mudah?

Sekian, 1 klik 1 Malaysia. Salam 1 Malaysia!

Kbye bye bye bye.

p/s: Untuk pengguna YouTube tegar yang suke upload video video sendiri ke dalam YouTube, should explore more lah ye. Sebab video edit dea pon macam cool. Sayang nye saye bukan pengguna YouTube tegar. :)

Tuesday, November 29, 2011

Kan dah cakap 21 itu seronok

Tengok je lah gambar gambar ini.


Terime kasih semua, terime kasih Cik Z, kalau ade sumur di ladang boleh kite menumpang mandi, kalau ade umur yang panjang boleh kite berjumpe lagi. - Barbecue with few friends di rumah Cik Z yang cool. 


Dan bersama Hasmah di hari hari terakhirnya di sini bersame ku menonton Twilight Saga Breaking Dawn yaaww. T__T Thanks Hasmah, don't forget me. Me wuv Hashmah.

Anyway, pergilah tengok Twilight, best.

Walau duit hilang RM100, walau bergaduh dengan kekasih, I tetap happy sehappy meal. Tapi sekarang I nak redo assignment. T__T


Kbye bye bye.

Sunday, November 27, 2011

Hari ini Amie turns 21.

Pade 27 November tahun 1990 dahulu, tepat jam 7.41 pm, Emak telah melahirkan seorang bayi perempuan yang diberi name Hamidatul Farihah yang bermaksud periang dalam erti kate lain funny, dalam bahase Kuala Kangsar, kelako. Pepandai je. Sape lah tahu bagaimane Emak kite berusaha bersungguh sungguh antare hidup dan mati untuk melahirkan kite untuk bagi kite nampak dunia ini bagaimana. Alhamdulillah, terime kasih Allah kerana masih memanjangkan umurku selama 21 tahun, terime kasih Emak kerana melahirkan Ami. Alhamdulillah mempunyai kekasih yang mengingati. Alhamdulillah dikurniakan kawan kawan yang mensyukuri keberadaan aku di dunia ini. Thanks for the wishes, terime kasih kerana mengingati, terime kasih kerana sanggup post wish kat Facebook, call, mesej dan sebagainya. Terime kasih banyak banyak.

Kalau pergi kem motivasi, ayat paling biase, 'sedar tak, kite sebenarnye champion, kite sebenarnye pemenang, dalam berjuta juta sperm yang berenang, kitelah champion pertandingan sperm berenang' <-- maaf ayat terlalu kasar.

Fine. Tak lawak.

Anyway, birthday tahun ni paling sedih. Paling paling sedih. Paling sedih. Paling ah sedih.

Dan hadiah paling best ialah mempunyai masih ramai kawan lagi yang stay with me through up and down dan tidak pergi meninggalkan diri ini di kala susah. Yang pergi, biarlah pergi. Terime kasih.

Yang pergi sebab dah habis belajar, I'M GONNA MISS YOU ALL. Biarlah tak rapat tak pernah lepak semeja tak pernah bertegur, tapi kalau kite berselisih, kite masih tersenyum sesame sendiri. Itu pun dah cukup mesra buat diri ini, itupun dah cukup sedih bile semester depan dah takde lagi berselisih senyum sebab satu batch. It's okay, be strong Amie.

Yang rapat lepak semeja, bergosip sekali, bergelak ketawa, bertepuk tampar tu lagi lah paling sedih nak melepaskan. Memang buat diri ini menitis air mata. Terase sayunya. Anyway, bile semalam Asma nak record video, diri ini telah menolak sekerasnye kerana tak lalu nak menangis sambil bercakap. So kat sini lah tempat nye.

Kepade kawan kawan yang dah nak habis belajar, aku tak specific kan sape sape, aku cakap untuk semua sekali kawan kawan aku yang berorientasi sekali dengan aku, yang terbace blog ini, entry ini, saat ini, ketika ini, aku akan rindu korang semua. SEMUA okay, biarlah tak pernah bertegur, sekadar senyum, tengok korang dah takde semester depan memandangkan aku ade 1 semester lagi, memang sangat menghayat hati ini. Take care and nice knowing all of you walau bermacam ragam kite semua. Kite jumpe di hari graduasi next year. InsyaAllah.

Bye semua, bye. T__T

Monday, November 21, 2011

Pisang emas dibawa belayar

YAY! Dah setel semua esaimen. SEMUA.
YAY! Dah boleh rehatkan kepala otak sekejap tanpa fikir esaimen lagi.
YAY! Dah boleh update blog setelah lame terbengkalai.
YAY! Dah ade mase nak cuci baju penuh sebakul.
YAY! Bilik dah kemas daripada kelihatan seperti gudang garam. -___-
YAY! YAY! YAY!

Tapi hari ni berasa sedikit sedih dan rindu sebab terbaca diary lame. Maaf kalau kite ter-menangis dan ter-rindu kat awak. <-- cakap kepada yang faham.

Oke yang lain lain tak payah faham. Wakakakaka.

Oke baiklah, sebenarnye hari ni berasa sedih sebab tibe tibe teringat kawan kawan lain semua dah nak habis belajar. Tinggal lah aku dan sedikit kawan kawan lain yang harus meneruskan pengajian untuk 1 sem lagi. Bile teringat sem depan dah tak jumpe muke muke kawan kawan tu semua, alaaahaaaii sedihnye maaakk. T__T

Mungkin tunggu graduation day tahun depan baru boleh jumpe diorang semua balik. InsyaAllah kalau panjang umur. Sedih tak cakap macam ni? T___T

Kalau lepas graduation, dalam mase 5 tahun lepas tu, adekah masih ingat saat saat belaja ini? Adekah masih mengenali satu same lain? Adekah masih mahu bertegur? Adekah masih ingat saat saat bersusah payah menyiapkan esaimen? Adekah masih ingat? Adekah? Adekah?

T__T

Dah, malas nak fikir lagi. Sedih.

Oke bye.

p/s: Abaikan tajuk.

Wednesday, November 16, 2011

Entry paling ceh-wah *sedang sedih

Sometimes I made mistakes. And I apologized.

Sometimes I apologize even when I'm not doing any mistakes.

Sometimes I didn't realized the mistakes that I'd done, once I realize it, I apologize.

But sometimes, if I keep apologizing, the apologize does not mean anything.

Is it?

But true fact, I couldn't stand seeing you hurt. Especially when it's from me.

I'm sorry love. Maybe we just couldn't bear the distance.


p/s:Because you are the only one who knows how to make me smile after I get mad, before I sleep, and every time I think of you.

Friday, November 11, 2011

Emosi perempuan

Perempuan memang cepat beremosi. Tapi, ape kurang nye lelaki. -__- Tapi biaselah, perempuan emosi dea lain macam sikit, nak nak kalau time time tengah datang period tu. Jangan nak sangkal lagi. Nononono.

Maka dengan sebab itu, kalau kite tengok peratus status emosi Facebook, lebih ramai perempuan yang suke berstatus emosi berbanding lelaki. Bukan lelaki takde langsung status emosi, adeeeeee, tapi tak se-emosi status emosi perempuan. Kau tengok berape banyak ayat emosi aku gune.

Dan biasenye, mereka mereka ini berpeel begini mungkin disebabkan family, kawan kawan, kerja sekolah, assignment, kucing jalanan makan makanan beliau, komuter penuh pade hari minggu dan musim musim perayaan, dan ofkos perselisihan faham dengan kekasih. Bile perempuan beremosi, otak mereka kurang memainkan peranan di saat saat emosi menguasai diri. Maka dengan sebab itu, Facebook mereka perlu mendengar setiap luahan hati mereka, instead of pergi carik kawan terdekat untuk share problem, mereka lebih gemar mencari Facebook dahulu untuk meluahkan isi hati.

Jangan risau, Facebook memang BFF kiteeww.

Sampai ayat kat atas ni, aku teros takde idea nak tulis ape lagi. Tu la demam lagi.


Oke bye.

Wednesday, November 9, 2011

Random

Semester ni sangat lah tak sebusy semester semester lepas. Bile tengok kawan kawan lain semua busy stress tension post bermacam macam status sedih terus terase kesian kerana pernah mengalami nye dulu. Kalau dulu lepas satu assignment terus muntah buat assignment lain tanpa rehat tanpa tidur oke tipu. Tapi busy. Semester ni disebabkan cume mengambil 3 subjek, maka tak pernah delay hanta assignment, tak pernah tak cukup tidur, tak pernah kurang rehat, tak pernah tak balik JB acap kali cuti. Cehhuwawa.

Macam tu pon, masih tak bersyukur lagi, masih suke tangguh keje lagi, masih suke tak tidur malam semata mata nak buat assignment, masih suke berlengah lengah dan masih suke buat assigment last minit macam sekarang, tunggu assignment Java yang mengambil masa 3 minggu baru siap hari ni padahal dah dapat assignment tu sebulan yang lepas baru nak serabut kepala fikir assignment Quality System dan Software Development yang kena hanta bulan ni jugak.

Mesti tak faham kan?

Oke bye.

Monday, October 31, 2011

Perihal musik pilihan

Semua orang suke dengar lagu, tipu kalau kau langsung tak dengar lagu dan tak sing along bersama artis pilihan kalian. Even aku mase kecik dulu dengar Raihan pun dah terer sing along dengan Raihan sambil ulang ulang video video mereka.

Ade setengah orang dengar lagu dan suke ikut gaye pakaian artis pilihan mereka. Ade setengah orang pakai macam ni,


tapi dengar lagu AXL, ST12 dan Super Junior. Mungkin lagu lagu ST12, AXL, dan Super Junior lebih menyerlahkan lagi perwatakan hati nurani dan pendirian beliau.

Kadang kadang dengan lagu lagu yang mereka dengar, kite sendiri boleh nilai hati dan perasaan diorang macam mane. Betol tak betol? Tak betol tolong jolokkan. 

Dan jangan terkejut kalau yang ayu bertudung litup pendiam penuh lagu lagu Korn dalam playlist MP3.

Motif, jangan cakap orang teruk melalui lagu yang mereka dengar. Tapi aku sungguh tak boleh terima lagu CINTA MUKA BUKU NAJWA LATIP.

T____T 

Maaf peminat Najwa Latif.


K babai.

p/s: Khamis ayuh pulang ke Johor Bahru!

Saturday, October 29, 2011

Busy yet happy

Minggu ini sangat busy hendaknye, weekends lepas meraikan kehadiran kekasih dan juga Nanie dan berjumpa Pika di Shah Alam dan tengok Real Steel, memang best rase macam nak tengok lagi cite tu komfom tak tipu tak menyesal beli tiket fisrt class. Oke tipu. Tiket biase biase jeeeww.





Keesokan harinye, menyambut hari jadi housemate, Aisar. Bersama Nanie.




Selang sehari selepas tu, kawan baik di Taiping mahukan diri ini di sisi maka pulanglah diri ini ke Taiping selama 2 hari setengah untuk menyaksikan majlis pernikahan beliau di Masjid Taiping. :')





Congratulations dear Atiqah and Afif (Botak). Semoga berbahagia hingga ke akhir hayat. Amin.

Balik balik rumah ade kejutan bertuah pulak bile tengok si comel ini,


menyorok bawah meja. Terus hilang penat. Dan hari ini baru ade mase terluang untuk menyiapkan entry ini. 

Anyway balik Taiping sangat seronok, jumpe kawan lame dan kekasih sanggup temankan diri ini sepanjang berada di Taiping. Juga sanggup membawa diri ini tengok rumah lame yang dirindui 


Thanks bestfriend dari kecik, Syarlena.


Dan kekasih yang buat diri ini tak benti gelak. Terima kasih dari hujung rambut ke hujung kaki.


Kbye. *Lambai lambai tangan



Thursday, October 20, 2011

My best friend wedding

Sangat mengharukan bile kau ade kawan baik, yang susah senang bersame, yang gelak tawe bersame, yang nangis akibat putus cinta bersama, yang kau kenal dea dari kecik, sampai dea umur 21 tahun, kau tahu betape susahnye dea nak mengharungi hidup dea dan dea perlukan kau di sisi setiap kali dea jatuh dan bangun juga dengan kau. Even kau pindah jauh mane, kekuatan friendship tu tetap bersama kau walau kau lost contact, walau kau tak contact 10 bulan sebab masing masing sibuk dengan mase depan masing masing, tapi in the end kau tetap tidak putuskan hubungan kawan yang baik itu, walau gaduh teruk mane, walau masing masing bermasam muka, walau ade kecil hati, tetap akhirnya menangis dan berbaik semula.

Dan baru je sebentar tadi, aku dapat mesej dari kawan baik aku di Taiping itu, yang menyatakan hasrat hatinya untuk bernikah. Ape yang membuatkan aku lagi sangat menangis, bile dea cakap 'Aku nak sangat kawan baik aku ni ade mase hari bahagia aku' dan aku juga kawan pertama yang di beritahu. Kalau kau? Menangis macam aku tak? Takpe, cakap lah aku kememeh ke cengeng ke ape ke, tapi aku kenal dea macam mane, macam mane susah hidup dea, macam mane susah dea setia dengan cinta dea akhirnya sampai ke jinjang pelamin jugak.

Congratulations kawan pahit manis. Can't wait for 'your' day. :)

Love, Amie.

Bye.

Sunday, October 16, 2011

Beautiful Sunday tragedy

Kekasih: Hye sayang, buat ape tu?
Diri ini: Hmm org pon tak tau nak buat ape ni.huhu.
Kekasih: Tak main Sims ke?

-_______-"

Kerana setiap kali beliau tanye tengah buat ape, jawapan yang akan diberikan, 'Tengah main sims', maka bile tak jawab tengah main sims, beliau pon pelik.

Anyway, sape yang main The Sims Social, marilah ber-neighbour dengan kite. >_<

Kbye.

Tuesday, October 11, 2011

Maaf dari lubuk hati.

Okay hai everybody. EVERYBODY. Let me make things clear between me and those people yang telah salah faham terhadap fungsi blog aku ini dan semua isi kandungannye.

Kepada follower entry aku dari first time wujudnye blog ini hingga kini akan faham perangai aku dalam menulis entry dan semua isi kandungannye. Mungkin aku sendiri yang salah sangka, tapi instinct aku, perasaan aku tak pernah salah. Aku pernah cakap benda ni kat kawan aku, kalau aku terasa sesuatu dalam hati, kadang kadang perasaan tu betul. Contoh, 'Aku rase, assignment tangguh lagi seminggu', kawan menafikannye dan cakap aku memandai mandai, esoknye, memang betul assignment hanta lagi seminggu. Bukan sekali benda ni jadi, tapi banyak kali. Kau seram? Tak jangan risau, aku tak pakai celak tebal 8 inci untuk menakutkan orang. Jadi kali ini, AKU RASE ade orang telah salah faham dengan entry aku sebelum ini.

Aku tau kau tak faham. Oke, entry entry aku semua, tak pernah libatkan orang lain. Maksud aku, kalau aku berkawan dengan Pika, contoh, dan Pika tak puas hati dengan kawan dea Umairah, aku tak akan tulis entry pasal Umairah. Sebab aku takde kena mengena dengan Umairah. Mungkin aku BFF Pika, tapi itu tak membuatkan aku ade hak untuk mencaci maki Umairah dalam blog aku. Sungguh tak masuk akal dan sungguh tidak matang nye aku jika aku berbuat begitu. Faham tak? Oke contoh lain, aku bercinta dengan Meor, mungkin Meor ade cerita lame yang mungkin dea cerita kat aku dan aku tau SEMUA cerita dea. TAPI, aku tidak akan sekali kali menulis perihal hidup dea dalam blog aku. Kau faham sekarang?

Entry entry aku dari dulu sampai sekarang, semua melibatkan aku dalam cerita cerita tu semua. Life aku, kehidupan aku dari aku umur 19 tahun hingga 21 tahun semua dalam blog ni. Kalau aku cakap kehidupan aku, maknanye semua cerita pasal aku, family, kawan kawan, ex kekasih paling disayangi, dan binatang peliharaan. Mungkin sebab kadang kadang, bile aku tak puas hati dengan care aku sendiri, dengan kehidupan sekeliling aku untuk satu tempoh mase tertentu, telah membuatkan orang salah faham yang entry tersebut telah ditujukan untuk dea, tapi sebenarnye TIDAK same sekali. Ingat semua pembaca, AKU TAK PERNAH LIBATKAN KORANG SEMUA DALAM ENTRY ENTRY AKU. Semua entry aku hanyalah untuk diri aku sendiri, yang aku cuba sampaikan untuk orang lain ambil iktibar terhadap ape yang telah terjadi terhadap diri ini supaya korang semua tak jadi macam aku. Okay?

Harap semua clear.

Aku mintak maaf kalau telah terbuat orang kecil hati dengan entry aku. Mungkin harus perbetulkan lagi gaye penulisan yang langsung tak A.Samad Said.

Kkbye.

p/s: Tu lah orang cakap, nak tulis blog kena hati hati. Takut orang salah faham. Hmm baru ngerti. T__T



Thursday, October 6, 2011

Amie yang sedang bersedih

Hai Encik Blog, sorry update tetengah pagi cenggini. Kite tak boleh tido la kengkawan. Runsing sangat sampai tak boleh tido dibuatnye.

Yang ketama, kite runsing sebab kite tak dapat pegi Rockaway 2011.
Yang perdua, kite runsing sebab kite takde duit nak beli tiket Rockaway 2011.
Yang pertiga, kite runsing sebab kite tak dapat pegi Rockaway 2011 sebab kite takde duit yang cukup untuk pergi Rockaway 2011.

Faham tak perasaan runsing tu dan terfikir fikir sampai tak boleh tido tu? Bukan nak cakap ape la, bukan gedik mengada la, tapi kite nak pergi sangat sebab kite number 1 biggest fang of The Used k. Kalau number 1 biggest fang, nape tak kumpul duit macam sebelum sebelum ni pegi Paramore dengan MTV World Stage kan? Jawapan simple aku boleh bagi sebab aku perlu duit yang dikumpul itu untuk perbelanjaan lain yang lebih penting. Jangan cakap banyak la, kite dah buat checklist k untuk senarai keperluan dan kehendak. Maka duit bulan ni lebih tertumpu kepada keperluan, maka kehendak untuk ke Rockaway 2011 perlu di lupuskan dan di tolak tepi. Nak buat macam mane, dulu mase SPM kite ambik Ekonomi Asas k.

Yang buat kite bertambah runsing nye tu, bile kawan IM bertanya perihal ini,


hmmm sedih dibuatnye tak dapat pegi berduet dan sing along bersame The Used. Aku sampai mimpi mimpi kot malam tadi yang ade orang bagi aku tiket Rockaway secare percuma. Haiihh. 

Mungkin sekarang atau esok, atau luse The Used telah sampai di Malaysia ini dan menunggu kedatangan ku ke Rockaway, tapi maaf The Used, I cannot, I cannot. T___T

Kkbye. Nak sambung sedih.

Friday, September 30, 2011

Nasihat kakak Amie yang tak berupa nasihat.

This past few days is pretty messed up dan sungguh beremosi. First knowing a close friend of mine unfriend me on Facebook. Second,  my Mak stays home alone without Ayah cause Ayah balik Kuala Kangsar and Mak cakap she's not feeling well. Then the latest one, I had a fight with kekasih and I cannot handle the problems anymore dan started crying like a baby. Such a cry baby. Tak cool langsung. Jadi maafkan saye kalau status di Facebook semua mintak lempang.

Jadi kawan kawan sekeliling paling memainkan peranan penting di saat saat sad feeling mula menguasai diri. All you got to do if things like this happen is locked yourself up in your room, alone. Dan pandai pandai lah nak buat ape. Kalau rase perlu kawan dan luahkan perasaan, then go find your friends, share your problems if it's necessary. If you don't feel like telling your friends, then simpan. Dengar la lagu ke hape ke.

Kalau tanye aku buat ape saat saat sedih teruk tadi. Ni lah jawabnye,



Kehkehkeh. And I thanked housemates as well, sebab diorang kadang kadang rajin masuk bilik lepak berbual bual dan kadang kadang marah sebab 24 jam mengadap benda ni ja.

K? Kbye.





Wednesday, September 28, 2011

Lesson learned #1

Hai kawan.

Aku selalu mengingatkan diri aku sendiri bahawa tak semua orang boleh terima cara aku berkawan, dan tak suka aku. Siapalah yang sempurna perbuatannya kecuali Nabi. Kalau kau rase kau Nabi, kau boleh perasan semua orang suka kau. Tetapi, Nabi sendiri mendapat cacian herdikan cacian eh dah cakap, oke makian orang yang tak suka beliau berdakwah. Jadi kau nak cakap ape lagi? Maka dengan sebab itu, bile kite tau orang tak suke kite, buat ape kite nak pakse orang suke kite. Kite let go dan try my best untuk buat orang sekeliling, kalau tak suke sangat pon at least, takdelah sampai buat Facebook page 'Anti-Amie Hamidi'. It's okay to unfriend me rather than buat Facebook page tu, dengan itu kite tau kite tak disukai.

Kenape kite tak disukai? Itu persoalan nya. Mari kite ikhtiar untuk ambik tahu.

Seperti yang aku cakap di atas tadi, perasaan benci dan tidak suka itu normal. Aku tak suka Najwa Latif. Sebab ape? Sebab video YouTube dea semua nyanyi dalam kereta, dan lagu Cinta Muka Buku memberi orang harapan untuk mencarik awek dan pakwe di dalam Facebook. Kamon la. Nanti budak darjah satu main Facebook carik awek baru tahu. Oke nampak? Ade sebab.

Cari tahu sebab ape orang tak suka. Bile dah tau, kau nak buat ape? Kau pergi lah solat taubat. Mintak Allah bukak mata hati kau, mintak Allah maafkan semua perbuatan kau. Ape lah pergi post status dekat Facebook. Bukannye dapat maafkan kau pun. Lagi nak mintak simpati orang. Kalau kau sendiri dah jahanamkan diri kau sampai orang benci tu, kau pergi lah ubah sikap kau. Tapi kalau kau tak suke aku sebab aku bukan perempuan comel lemah lembut duck-face ber-lalink lalink dengan kawan kawan perempuan aku, aku tak boleh nak cakap ape lah. Takkan aku nak pergi solat taubat jugak. Gile ke hape cenggitu.

Kemudian, kalau kite tahu orang bercakap pasal kite, dah tentulah sebab orang tu tak suke perangai kite. Fikir kenape orang nak bercakap pasal kite. Bukan ke sebab perangai kite buruk? Oke tak payah tanye orang lain, tanye je diri sendiri lepas kite lepak satu table dengan kawan kawan kite dan topik perbualan ialah 'Kenape Sameah suke berperangai gedik depan lelaki dan gambar facebook beliau tunjuk muka sahaja'. Topik perbualan agak mintak lempang, tapi itu adelah kisah benar yang sering menjadi topik hangat di kalangan perempuan perempuan apabila duduk sembang semeja sementara tunggu kelas start 2 jam lagi.

Sebab ape kite nak kena kutuk orang? Sebab perangai dea buruk dan annoying. Kalau kite boleh kutuk kawan kite, kenape kawan kite tak boleh kutuk kite? Ooo, kau kutuk orang takpe, orang kutuk kau terus update status Facebook instead of pergi tanye orang tu sendiri depan depan 'Ape salah aku, aku cube nak baiki, mungkin aku tak nampak ape salah aku kat kau kau dan kau.' Kenape tak tanye? Mungkin sebab kite takut nak tanye, sebab kite tau kite salah. Kite taknak orang lain tau kite ni salah, kite ni buruk perangai, jadi  kite buat la status kat Facebook konon konon orang kutuk kite sebab orang dengki kat kite. Orang dengki kat kite tau, bukan kite salah tau.

Nampak?

Aku buat silap, aku mintak maaf. Aku kecilkan hati kawan baik aku sendiri, aku mintak maaf. Aku faham, korang nak cakap aku pandai mintak maaf. Maaf tu penting, daripada orang simpan dendam kesumat paling dalam dalam hati. Tak ke kena santau nanti.

Kalau aku silap lagi, tolong jolokkan lagi.

K? Kbye.


Wednesday, September 21, 2011

Tips untuk pemandu cool.

Tak retis betul lama tak update blog. Tak lawak ni serious.

Orang orang saya semua ape khabar? Sekarang otak makin benak takde isu semasa nak bagitau. Tapi semalam since jadi driver Acik, hanta dea pegi KTM Kajang since dea nak balik Putrajaya, tibe tibe dapat satu idea nak menulis. Sebenarnye lebih kepada tips. Sebelum proceed kepada tips kite tu, kite sembang sembang dulu lah.

Perasan tak kalau kite bawak kereta kancil, mesti dipandang hina dan enteng oleh kereta kereta gah yang lain. Seolah kalau kereta kereta boleh berbicara, mungkin Kancil akan selalu di herdik nak nak kalau sesi memandu mencelah celah di celah kereta besar pasti tidak diberi peluang untuk mencelah. Pasti di buat bodoh, dan pasti di hina (hon). Tak cool la pemandu kereta mewah ni.

Kalau saya salah tolong jolokkan.

Dan bile kite menghadapi traffic jam yang maha dasyat, jangan la tension dan asyik nak marah marah macam sesetengah kawan saya yang suke marahkan jam. Kesian jam. Bukan jam tangan la, jam la, jem. Kesesakan lalu lintas. Ambik. Tips saya yang cool ni ialah, bukak lagu kuat kuat dan menari sambil angguk angguk kepala dekat kereta sebelah.

Kbye.


Friday, September 16, 2011

Perihal dalam-hubungan

Sejak akhir akhir ni, kalau online, dah tak boleh IM dengan orang sebarangan, dah tak boleh bermesra, tak boleh online lame lame, assignment kena setelkan, mandi ade orang jage, makan pun ade orang jage, tido apetah lagi. Henfon kena sentiasa berkredit, tak boleh mesej dengan orang lain sesuka hati macam dulu, tak boleh badan dekat dalam bilik, henfon dekat bilik jiran sebelah, dah tak boleh. Kena sentiasa alert dengan mesej, kalau tak jenuh kena explain. Ni lah namenye, jaga hati. Biasalah, kawan kawan kena faham, bile dah lame sangat menyingle tibe tibe ade je peneman di kale suke dan lara, lifestyle kena ubah, automatic. 

Kakak cakap, "Hemi kalau ade boyfriend, mesti taknak bermesra dengan keluarga kan"
Kawan lelaki cakap, "Hang dah tak rock la dah ada boyfriend"
Kawan perempuan cakap, "Menjak menjak ade boyfriend ni, mesej je 24 jam"
Kawan kelas cakap, ah diorang toksah cakap la, keje nak menganjing je. Sabo je la teman.

Bukan teruk, bukan mengade, bukan poyo, bukan first time bercinta bak kata Slay, tapi itu perkara normal orang buat kalau menjalankan hubungan cinta dengan seseorang. Hah amek kau ayat muntah darah aku dah keluar. Kalau nak dapat hubungan yang berjaya, komitmen kena ade. Tak gitu kawan kawan? Kalau umur 21 ni pun masih nak main main, masih nak berskandel skandel, masih nak curang curang, masih nak main main eh dah cakap, tak kemane la relation tu nanti. Tapi, ingat kawan kawan, kena lah sentiasa beringat ingat, kalau tak cuba tak jadi kan? Macam bod nasihat aku. Sebab tu kena sentiasa berjaga jaga, kena percaya, kena buat orang percaya kite jugak, kena matang, tapi maintain cool. Tak cool ke kalau kekasih keluar lepak dengan kawan kawan aku tak bising malah suruh dea lepak lame lame sikit sebab tak payah mesej dan aku boleh dengar lagu lagu baru dekat carta billboard top 100 dengan senang hati? Cool apeerrrwww cenggituuwww. -__-"

Bile dapat kekasih cool dan tak gelabah, automatik kau akan jadi cool jugak. Macam aku cool, so kekasih automatik cool jugak. Wakakaka bodoh, bye. 


Oke dah, cukup. Perlu tenaga untuk keluar dating dengan Sapikah esok, bukan kekasih ye. Selamat malam kawan kawan.


p/s: Entry takde motif kan?

Saturday, September 10, 2011

9 September

Ucapkan selamat tinggal kepada cerita lama dan hello orang yang bakal memberi senyuman sepanjang hari tanpa jemu, kalau jemu kite buat buat tak jemu. Keputusan dibuat setelah bermain masak masak dengan kucing ku namanya Hero. Oke tak, keputusan dibuat setelah berfikir semasak masaknya, setelah yakin tiada kecil hati mahupun tersinggung perasaan mana mana pihak. Ceh. -__-"

Oke baiklah. Harap memang tiada yang tersinggung.

Selamat menyambut entry yang ke 300 Encik Blog. Masih setia walau dah beranak 300. Oke bodoh ni, haha bye.

Thursday, September 8, 2011

Worst hari raya.

Dah 3 hari tak bercakap dengan Ayah. Dah 3 hari jugak Ayah merajuk dengan diri ini, terasa bersalah tapi malu nak mintak maaf. T_T Bile dah rase bersalah macam ni mule lah mengadu kat kakak, kakak mule bagi ceramah tak mengantuk, "Seorang anak tak kan dapat membalas jasa kedua ibu bapanya walau dengan apa cara sekali pun kecuali berbuat baik terhadap kedua ibu bapanya." Sedih? Memang rasa tertampar dengar. Hm, banyak dosa aku kat Ayah. Serious rasa menyesal teruk. Kepada kawan kawan sekalian, sila jangan ikut perangai buruk Amie ye. Bersyukur lah sementara kedua ibu bapa masih ada di sisi. Kalau ade kekuatan, aku akan pergi minta maaf kat Ayah. Dah lah hari raya. Sobsob. T_T Menangis sambil menaip.

3 hari je lagi pun aku kat rumah, Ahad dah balik Beranang dan mula menyusahkan Emak dengan meminta wang perbelanjaan. Serious malas nak balik, nak nak bila hari hari fikir tambah lagi 6 bulan tahun depan. Feels like shit. Krrkrr.

So ape khabar hari raya kalian? My hari raya isn't that great. As I said before, dah bosan sambut hari raya, hari kemenangan umat Islam setelah sebulan menahan lapar dan dahaga dari terbit fajar hingga terbenam matahari. Peeerrrggghhhh. Tahun ni takde gambar raya bersama ahli keluarga mahupun sanak saudara mahupun adik beradik. Feels like shit episod 2.

Ade 3 assignment kena setelkan hari raya ni, tapi 1 pun belum jalan. Tolong menghakimi saya. Menghakimi saya?

Oke dah, teruk dah karat kat otak ni. Semua salah tat nenas sedap mak tempah dekat mana tak tahu.

Kbye.


Sunday, August 28, 2011

Eid Fitr

Geewwaamnyeeww itteeww! Tengah sedap sedap main Sims Social sekali kena reload terus under maintenance. Heeerrr. Gewam gewam.

Oke abaikan. So how's your preparation towards Hari Raya? Dah beli biskut raya? Dah beli carpet baru? Dah beli set meja makan baru? Periuk baru? Gas baru? Oke gas perlu baru mane tau yang lame dah habis jenuh rendang tak siap masak. Tak lawak.

Ape ape pun, jangan lupe pagi raye nanti pergi semayang raye ramai ramai satu family ye? Yang akan pulang ke kampung berjumpa atok dan opah, selamat pulang ke kampung, cakap dengan ayah, memandu lah dengan berhemah dan berhati hati. Jangan nak rush rush sangat, bawak lambat pun tetap sampai. Errr -..- Rasa macam bagi ucapan di radio tempatan.

Yang beraya di luar negara, maaf kan saye kerana beraye di Malaysia dengan suasana meriah tiap tiap malam dengar bunyik mercun. Hikhik.

Selamat Hari Raya semua! Lagi 3 hari, dah bulat bulat dekat kalender?

Bye!



Sunday, August 21, 2011

Musim musim raya yang suram

Lagi 9 hari lagi nak raya, mari kite same same tick dekat kalender ataupun dekat diary sampai 30 haribulan 8 lepas tu bulatkan kat 30 haribulan lapan tu then tulis sikit note, "Lepas sama sama buat countdown dengan Amie, raya wey!". <-- note sikit yang agak panjang.

Rasa macam raya tahun ni sama ja siaran nya macam raya tahun lepas, dah mula terasa bosan dengan raya, mungkin sebab dah nak masuk 21 rasa tak sama seronok macam mase umur 12 tahun dahulu sambut raya dengan atok, tok non (kerana tak pernah merasa raya dengan opah Johor kerana opah Johor meninggal semasa saya berumur 1 tahun) dengan opah Sayong. Rindu atok, tok non dan opah Sayong. Semoga roh mereka di cucuri rahmat. 

Tengok gambar kawan kawan dekat FB, status status diorang yang seronok shopping raya, rasa macam, eeerrrr dah tak rasa seronok nak shopping raya, rasa macam tak shopping raya macam sebelum sebelum ni pun takpe. Tadi pun sekadar teman Aisar shopping tudung raya dea dekat Jalan Tar. Memandangkan aku memang tak suka shopping tempat tempat panas Ya Rabbi macam tu, memang Jalan Tar bukan jalan feveret aku lah. Sampai terik mentari tu buat penyakit migrain aku datang balik. Errr baru panas dunia, belum panas api neraka. Oke takut. T_T

Macam raya raya 4 tahun yang lalu, masih menyambut raya di JB kerana JB la kampung kiteeew duduk pun dekat Kampung Melayuuu so memang sama ja la ragamnya. Cuma tiap tiap tahun tukar baju raya je la, tempat ambik gambar raya pertama pun masih sama. Takde ape yang berlainan. Takde swimming pool pun nak tambah untuk raya tahun ni kat rumah. Duk cerita apa tak tau Amie ni.

Oke lah oke lah. Walaupun tak excited raya, tapi excited nak balik raya sambil dengar lagu 'ooo ooo ooo balik kampung', tu yang kite nak. Oleh kerana tiket balik JB semua sold out, terus rasa, haaaiii orang JB ni semua dah berhijrah ke, tak pernah pernah tiket sold out. So terpaksa la mengadu manja kat Mak, sampai Mak suruh Abang datang ambik Sabtu ni. Yay! Buuuu kat kawan kawan yang balik raya naik bas, train, kapal terbang mahupun kapal layar. Buuu tak dapat dengar lagu 'ooo ooo ooo balik kampung' dalam kereta sambil menyanyi girang. Hehehehe. Tolong jangan maki aku.

Kbye!


Yang tulis entry-takdak-motif-mintak-maki,
Amie.

p/s: Selamat menyambut aidilfitri yang bakal tiba kawan kawan!



Wednesday, August 17, 2011

Mimpi sedih kite.

Oke hai uoolls. Kite rehat dulu dalam sejam lepas siap buat Task 1 Quality System punye assignment yang amek mase 30 minit nak setelkan. Heerr buat kerja kejap, rehat punya laaamaaa. *cakap kepada diri sendiri. -_-"

Tadi kelas pukul 2, memang setiap Selasa kelas start pukul 2 petang, ye 2 petang, cemburu? Hihihi. So macam biasa la tido lambat lambat buat assignment, tapi pening tutup dan main Farm Frenzy Pizza Party sampai pukul 3 lebih. Biasa la buang masa. Errr. Lepas tu mesti la tido sampai pukul 12 tengah hari baru bangun siap siap nak pegi kelas kan. Oke bukan tu ceritanye, ceritenye pasal mimpi sedih kite siang tadi sebelum kite bangun pukul 12 tengah hari tu. T_T

Hmm kite mimpi sedih teruk kot. Kite mimpi mak kite pergi. Sedar sedar air mata berjuraian. Ya Allah, taknak sambung. Bye.



Dari dulu suke Flop Poppy walau macam mane keadaan tetap suke jugak. Sape nyanyikan kite lagu ni kite kapel dengan dea sekarang. HAHAHA. Oke tak lawak pon.



Sunday, August 14, 2011

10 perkara tentang anda.

Nyatakan 10 perkara tentang anda yang anda tahu itu anda yang orang lain tak tau itu anda.

1) Mempunyai warna mata lain daripada adik beradik lain.
2) Seorang sahaja di dalam ahli keluarga yang kidal. Tolong highlight ahli keluarga.
3) Menggunakan 'kau' instead of 'ko'. Dan baru belajar menggunakan 'kau' setelah tamat tingkatan 5.
4) Boleh menonton filem animasi (cartoon) banyak banyak kali tanpa jemu.
5) Kurang gemar berselipar ketika melawati shopping complex.
6) Sukakan bau angin pantai.
7) Lebih gemar mendengar lagu dengan memakai earphone supaye kedengaran alunan bass. -_-"
8) Agak sukar menahan airmata ketika menonton filem filem termasuk filem aksi sebab kau bayangkan cerita Transformer haritu pun boleh menangis kat wayang.
9) Akan terminat lelaki yang berkulit gelap sebagai contoh Adi Putra (meleleh air liur) dan yang pasti tak putih melepak.
10) Kadang kadang berase jelik dengan perempuan cover cun depan lelaki lelaki yang ramai. Naaaahh.
11) Tidak suke melepak buang mase dengan kawan kawan.
12) Boleh abaikan nombor 11 dan muntah darah.

Seronok buat benda benda macam ni bile assignment banyak dah datang tanpa diundang dan masih malas untuk buat. Sile nyatakan jawapan anda di dalam blog anda juga. Selamat berhibur kawan kawan.

Bye!

Thursday, August 11, 2011

Entry untuk Pika.

Patut la banyak gelak akhir akhir ni, rupenye nak menangis teruk teruk malam ni.

Walaupun bukan aku yang merasai rase sakit hati tu, tapi semua tu aku pernah rase dulu. Bile kawan baik Pika cerita semua problem dea dan dea rase sangat sangat down dan sedih dan perlukan orang untuk berada di sisi dea saat dea jatuh macam ni, aku lah orang yang paling dea boleh harapkan. Dan aku turut rase sedih dea sampai kami menangis same same semasa sedang Skype. Ape gune aku kawan dea kalau aku takde untuk dea.

Pika, be strong. Please. Aku tau kau boleh dan kau tak pernah jatuh teruk macam ni sebelum ni.
Kalau kau tak dapat bendung kesedihan kau, kau ingat saat saat kite bersame dulu, naik moto 3 orang, aku kau dengan Acik, tengah tengah hujan lebat semata mata nak jalan jalan dekat Beranang. Atau, part kau tolong bawak aku pergi Gombak berdua dengan hampir kena langgar lori. Dan baaaanyaaakkk lagi memory yang best best.
Jangan sedih lagi please. Aku pulak yang menangis teruk sebab sayang kau punye pasal.

Pika cakap "Kalau kau ni laki Amie, dah lame aku kapel ngan kau." Sampai macam tu sekali aku sayang kawan baik aku.

Nasib baik ade Malik untuk teman kau sekarang.

T_T

Wednesday, August 10, 2011

Missing someone moment.

Pernah tak awak rindu orang sampai awak baca semua IM dea kat awak, semua mesej Skype dea dengan awak selama 6 bulan yang lepas, semua komen komen dea dekat awak, semua mesej mesej dea dekat henfon awak sampai subuh sampai awak tertido dan bile awak terjaga pukul 6 pagi untuk solat subuh tengok tengok ade mesej dari dea kejut awak bangun sahur.

Saye pernah.

Oke bye.

Tuesday, August 9, 2011

Aishiteruteruteruteru

Bagi saye yang naif ini, ceh naif konon, puii, oke sambung, perkataan "I LOVE YOU" tu sangat bermakna dan memberi impak yang besar kepada penerima kerana kalau orang cakap "I LOVE YOU" kat saye, saye rase betul betul dihargai oleh si pemberi. Tapi mungkin berbeza pandangan setiap orang kan. Tapi tidakkah awak semua mahu orang yang mengucapkan "I LOVE YOU" kepada awak tu hanya cakap benda tu kat awak seorang sahaja dan bukan kepada semua orang yang dea kenal. Macam rase tak special la kan?

Merujuk kepada pasangan kekasih.

Faham tak ape yang saye cube sampaikan? Faham tak? Faham tak? Faham tak?

Saye cume nak terangkan, yang kalau saye ditakdirkan ade kekasih suatu hari nanti, saye akan yakinkan perkataan "I LOVE YOU" tu hanya untuk beliau seorang. YA ALLAH SUWIIITNNYYEEE AMMIIEEE NIIIEEE!!!

Oke bye. Demam otak tak berfungsi dengan betul, kerana berasa loser blog diam selama 5 hari. -__-"


Thursday, August 4, 2011

Ya Allah..
Jika aku jatuh cinta,
Cintakanlah aku dengan seseorang yang melabuhkan cintanya Pada-Mu..
Agar bertambah kekuatanku untuk menyintai-Mu..
Ya Muhaimin,
Jika aku jatuh hati,
Izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut Pada-Mu..
Agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta nafsu..
Ya Rabbana,
Jika aku jatuh hati,
Jagalah hatiku padanya..
Agar tidak berpaling daripada hati-Mu..
Ya Rabbul Izzati,
Jika aku rindu,
Rindukan lah aku dengan seseorang yang merindui syahid di jalan-Mu..
Ya Allah,
Jika aku menikmati cinta kekasih-Mu,
Janganlah kenikmatan itu melebihi keindahan bermunajat di sepertiga malam terakhir-Mu..
Ya Allah,
Jika aku jatuh hati pada kekasih-Mu,
Jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepada-Mu..
Ya Allah,
Jika kau halalkan aku merindui kekasih-Mu,
Jangan biar aku melampaui batas sehingga melupakan aku pada cinta hakiki dan rindu abadi hanya kepada-Mu..
Amin Ya Rabbal Alamin..

p/s: Terus terfikir, kenape tak dari dulu. T_T

Tuesday, August 2, 2011

Selasa, 2 Ogos 2011

Bulan Julai aku sangat indah, sangat indah, sampai bile kawan tempat aku meluah perasaan pergi dan tiada di sisi tatkala hati mahu berbicara, aku rase sangat peeerrggghhh sunyi gila hidup aku.

Lepas tu kau datang. Bila aku tengah sunyi. Dan buat kau rase aku sangat perlukan kau, padahal untuk menghilangkan sunyi. Jahatnye aku. Macam ahli sihir jahat Voldemort. Tapi Voldemort lagi teruk kot. Aku bawah sikit.

Dan pade hari Selasa, 2 0gos 2011, aku tiba tiba rasa macam aku tak patut buat macam tu, sebab aku rase jijik gila dengan perangai sendiri. Dan sampai bila kan?

Aku betol betol perlukan orang sekeliling untuk aku bertanye ape tindakan aku ni betol atau tak. Dan dalam pade mase aku mahu muhasabah diri, aku perlukan kesunyian aku balik.

Dan DIA untuk aku mengadu rasa kesal.

T_T

Sunday, July 31, 2011

Perihal kawan-tak-boleh-pakai.

Episod pertama, kau kecilkan hati aku dengan meninggalkan aku dan pergi bersama kawan baru kau.
Kemudian kau datang balik dan aku terima dengan ikhlas.
Episod kedua, kau kecilkan hati aku lagi dengan tidak menjaga hati aku dan tidak jujur dalam berkawan.
Aku masih terima sikap kau dengan ikhlas.
Episod ketiga, kau bercakap dengan orang orang sekeliling tentang rahsia aku.
Yang kau sendiri reka. Untuk ape? Untuk aku terus terima kau dengan ikhlas?
Episod keempat, kau gunekan aku untuk tutup kesalahan jijik kau untuk tutup perangai hipokrit kau untuk tutup sikap kau yang macam sampah.
Orang tak sedar sebab kau memang pelakon hebat. Aku puji kau untuk setiap lakonan jijik kau.
Jangan tanye kenape kalau satu hari nanti aku memalingkan muka aku dari melihat kau.

Sabar aku pun ade had. Bukan kau sorang. Kalau aku seorang yang tak menghargai persahabatan kite, dari episod 1 lagi aku blah.

Kawan sungguh sungguh. Jangan nak mintak simpati gedik kau kat lelaki je.

Nasib la kawan.


-__-"

Saturday, July 30, 2011

Today's feeling

"I still love you, like I did, yesterday"




P/s: Selamat menyambut bulan Ramadhan dan selamat berpuasa kawan kawan.

Thursday, July 28, 2011

Harry Potter

Sejak dari darjah enam, saye di besarkan dengan menonton cerita cerita Harry Potter kerana kakaks (merujuk kepada 2 orang kakak) dan emak yang suke menonton dan membeli semua koleksi buku Harry Potter. Maka dengan itu saye sering dipakse untuk mengimprovekan English oleh emak dengan menyuruh saye membace buku buku Harry Potter itu. Tetapi tidak, saye tidak pernah membaca malah menyentuh (tipu) bukubuku Harry Potter tersebut. Memang patut English B3 semasa SPM. Saye redha.

Walaupun tidak membaca, saye tidak pernah missed menonton setiap episod cerita Harry Potter tersebut sehinggalah semalam saye menonton episod terakhir Harry Potter And The Deathly Hallows Part 2.


Sungguh epic, sungguh mengujakan, sungguh menakutkan, sungguh mendebarkan, sungguh mengharukan, sungguh ter-menangis-bile-lepas-ni-dah-tak-dapat-tengok-harry-potter-sebab-dah-habis-semua-episod-sampai-kena-gelak-dengan-aisar. T_T

Sape sape yang belum tengok. Sile tengok sekarang. Ye, sekarang.

Bye!

Monday, July 25, 2011

MTV World Stage 2011

Semalam, jika awak semua sedia maklum, saye dan beberape orang kawan telah pergi ke MTV World Stage di ICity Shah Alam buat julung julung kalinye. Dan buat julung julung kalinye MTV World Stage telah diadakan di ICity kerana sebelum sebelum ini World Stage buat dekat Sunway Lagoon maka menjadikan saye buat julung julung kalinye menjejakkan kaki ke ICity Shah Alam. Whhhaaattt? Loosseerrr gileeerrhhh taakk penaaahhh peegii ICitttyyyyy~~~!! -_-"

Sebelum sebelum ni punye World Stage memang nak pegi memang nak pegi memang nak pegi. Tapi biaselah, selalu je ade tak kena selalu je takde pitih, selalu je World Stage buat tengah bulan. Nak nak time MTV bawak datang All American Rejects ke Malaysia. So terpakse lah bersedih sorang sorang kat rumah sebab tak dapat tengok AAR. Maka tahun ni, bile dapat tau je MTV bawak datang 30 Seconds to Mars ke Malaysia, terus wwwhhhaaaattt?? 30STM?? ICity?? MTV World Stage?? 24 Julai?? Terus google MTV World Stage carik macam mane nak dapatkan tiket.

Bukan nak pergi sebab Neon Trees, bukan sebab Beast, dan bukan sebab Pop Shuvit, dan ofkos bukan sebab mengade gedik "Ape? Mtv World Stage? Nak pegi! Nak pegi!" Tapi bile tanye artis mane datang, "Tak tau la. Sape ek?" -_-" . Tapi memang untuk satu tujuan, 30 Seconds to Mars. Memang sebab mate cantik Jared Leto. Memang sebab 'cis-kek-punye-abang-baju-merah-dengan-kakak-pakai-tudung-dapat-naik-stage-peluk-Jared Leto'

Memang takkan lepaskan peluang tengok 30 Seconds to Mars punye live show nak nak harge tiket boleh dapat dengan SMS MTV ke 28881 dan terus topup RM50 khas untuk pelanggan Celcom dapat la tiket 2 keping so bile tau je tiket boleh dapat semudah itu terus ajak Kiki dengan Pika share RM25 sorang tapi Pika tak dapat pergi so terpakse pujuk Kiki teman since Kiki tengok ade Neon Trees baru dea nak pegi sedih diri ini kalau dea taknak pegi kite takde kawan T_T. *terer tak kite ingat*

Sebagai peminat setia 30 Seconds to Mars and nak nyanyi same same dengan Jared Leto untuk setiap lagu dea semasa MTV World Stage itu berlangsung, haruslah hafal setiap lagu lagu beliau dan tak pedulikan abang macho kat sebelah walaupun beliau macho tapi Jared Leto lagi macho dan bile 30STM bawak lagu Hurricane, crowd di sekeliling macam tak berape tau lagu tu sebab lagu baru jadi diri ini yang tau haruslah nyanyi kuat kuat walaupun suare sumbang mahram.

Ape ape pun crowd Malaysia memang beeeeeessstttttt and sporting sangat sangat sebab bile Jared (duk panggil Jared macam name member sebelah rumah) suruh semua orang jump, crowd semua jump bile crowd tak jump Jared yang humble, stop dan suruh kitorang jump. Sangat comel Jared mate cantik. Paling terbaik 30STM bawak lagu This Is War, sebab oke kau boleh pergi dengar lagu tu macam mane. Dengan Closer To The Edge sebab ade part crowd kena jerit 'No!No!No!No' haha comel je orang Malaysia ni. Sempoi gila baq hang.

Walaupun diri ini berdiri di tengah tengah semua lelaki lelaki tinggi tinggi bagak memang aku seperti seekor rusa comel di tengah tengah zirafah lah, dan tak berape nak nampak Jared Leto kalau nak nampak kena loncat loncat sampai kaki dah sakit gile dah ni jalan pegi kelas pon lambat sebab kalau jalan laju laju memang ter-kangkang kangkang la, hodoh gile la, tapi diri ini tetap tidak mempedulikan orang sekeliling, tetap tidak mempedulikan celak yang comot, tetap tidak mempedulikan peluh sebaldi demi 30STM. Oke bile 30STM habis perform Closer to The Edge, and memang sepatutnye itu lagu last la, crowd semua jerit "We want more!" banyak banyak kali sampai Jared mengalah dan panggil semua crowd kat depan depan tu naik stage nyanyi Kings and Queen ramai ramai. Part ni paling cis! cis! cis! cis! kek betol tak dapat tiket VIP kan. T_T

Oke asyik cerite 30STM je, jeles Tyler Glenn (Neon Trees). Since tak minat sangat Neon Trees, lagipun cume tau lagu Animal je, so bile diorang perform Animal baru crowd ramai ramai nyanyi. Hehehehe. Tapi lagu lagu Neon Trees semua best best buat orang nak menari. Beast pulak, Korea, mane la minat artis Korea ni -_-", so takde cerita tentang Beast. Tapi paling best, Pop Shuvit. Dah dapat tempat paling best dah ni, dah betol betol dekat dengan stage dah ni, dah betol betol best ni, oke dah cukup, bile Pop Shuvit dah nyanyi 4 lagu sekali Kiki peeeennggssaaann pulaaakk. HAHAHA. Oke dah, tu je cerita pasal Pop Shuvit.


 Host of  MTV World Stage 2011, VJ Utt and VJ Holly. They were awesome! 


Tengok tengok tengok. Dekat tak dengan stage. Dekat tak? Dekat tak? Tapiiiiiii, ciskek Kiki! Haha. -Pop Shuvit


The awesome Neon Trees! Tretengtengtengtengteng clapclapclap *lagu Animal


Crowd Malaysia yang best dan super cool.


Nampak tak 2 orang yang dapat naik stage peluk Jared Leto tu? Nampak tak? Nampak tak? Nampak tak? Sebelum 30STM perform The Kill. T_T Ciskek punye budak bertuah 2 orang tu!

Maaf takde gambar Beast. Dok minak. Haha.

Anyway, Jared Leto memang seorang lelaki yang humble dan lemah lembut walaupun lagu lagu dea kasar kasar tak semua orang boleh masuk. Memang *tumbuk dada dua kali, buat pis terbang ke langit* Tak faham?



Oke bye!


p/s: Thanks MTV for bringing 30 Seconds To Mars for MTV World Stage 2011. Next year, Redjumpsuit Apparatus bolleeeyyhhh?

Saturday, July 23, 2011

#1 Senyum



Hari ini, hari yang sangat seronok bile dapat jumpe membe lame dari Taiping walaupun terpakse mendengar ceramah MLM. -_-"

Tapi tak mengape, esok masih seronok lagi. Mari tidur awal dan mengumpul tenaga untuk,


Jared Letto, tunggu saye ye. 

Bye!

Friday, July 22, 2011

2 minggu di alam persekolahan.

Tahniah buat diri ini setelah 2 minggu kelas bermula masih tiada rekod buruk dalam kedatangan. Faham tak ni? Sebenarnye dari semester lepas lagi telah mula bersikap matang dan sentiasa muhasabah diri. Boleh muntah darah sekarang.

Oke semester ni tak cerita lagi perihal budak budak kelas baru kan? Sampai classmate yang seorang ni cakap, "Cerita la pasal kitorang dalam blog kau" dan aku, "Kan dah cerita sebelum sebelum ni". Dan si penanye yang dirahsiakan nama agar tidak menimbulkan kontroversi, "Alaa tu dulu". Aku hanye tersengih manje.

Nanti bile dah ambik gambar kelas aku cerita sorang sorang oke since batchmate semua dah nak habis semester ni. Sedih. Sobsob. T_T

Sebenarnye budak budak kelas semester ni hampir 90% same dengan budak kelas semester lepas, cume tambah 3 orang budak baru je. Tu pun pernah sekelas jugak dulu dulu. So okay, tu cerite kemudian.

**************************************************************

Tadi, Khamis, macam biase setiap 2 minggu sekali, kitorang ade perjumpaan mentor mentee di mane setiap pelajar akan dibekalkan seorang mentor. Bukan mentor macam pertandingan Mentor tu, tapi mentor untuk mendapatkan kasih sayang lebih dan tempat mengadu di kale sepi dan sedih. Mentor yang di beri adelah di kalangan lecturer yang mengajar course yang kite ambik. Kalau kau course Business dapat la lecturer yang mengajar course tu, takdo nyo nak dapek lecturer computer deerr. 

Dan seperti biase, setiap semester baru, mentor ini akan mengambil mentee mentee baru dari kalangan budak budak freshie. Kesian freshie, diorang pun nak gak mentor kaaaann. Maka dengan sebab itu, mentor saye, telah mengambil beberape orang mentee baru menjadikan kami the seniors of the mentee ini mendapat adik adik comel yang baru. Paling cool tentang mentor saye ialah, dea jarang ambik mentee mentee baru setiap sem. Jadi bile dea ade mentee baru, kami the seniors of the mentee ini akan menjadi begitu teruja sekali untuk berkenalan dengan adik adik comel yang baru.

Maka terjadi lah sesi suai kenal di antare senior senior dan adik adik comel baru yang semuanye cool cool belake. Setakat ni takde yang sombong lah kan. Semua dapat terima joke annoying Amie Hamidi ni lah kan. Nak buat macam mane, terpakse menjadi setiausaha sementare mentor dengan mencatat minit minit perjumpaan sambil tanye soalan soalan annoying kepade mereka sampai bile add facebook salah sorang mentee baru terus dea "Eh akak mentor mentee". -_- Faham tak? Faham tak? Faham tak sikap annoying yang membuatkan adik mentee ingat kakak annoying ini. T_T

Oke, maka dengan itu, abang Faizal kite selaku president kelab mentor Puan Suriana (cipta name kelab sendiri) telah memberi sedikit tips tips tentang care-care untuk hidup bahagia dan tidak mengambil pil stress dalam pengambilan course HND Software Development ini sebagai penutup kelab mentor Puan Suriana. 

Soalan lazim kami kepade adik adik comel:

Seniors of the mentee: Kenape pilih KPM dan course ni?
Adik adik comel: Sebab saye minat komputer, dan saye nak mempelajari ilmu komputer dengan lebih lanjut. Lebih lanjut, dial 1-300-400-500. Oke tak tipu. Teehehe.
Mentor kami: Jawapan semua skema skema je.
Amie annoying -_-" : Puan, dengar dulu diorang cakap. Kitorang dulu pun macam ni jugak. 
Adik adik comel + Seniors of the mentee + Mentor kami : Err +_+"


Oke bye!

Wednesday, July 20, 2011

Dari sudut hati.

"Saye taknak bercinta dengan awak, sebab awak kawan baik saye. Andaikate kalau kite bercinta dan bergaduh dan putus, saye akan kehilangan kawan baik saye." 




Ma, mi manchi. Molto.



Tuesday, July 19, 2011

Jawapan kepada soalan cepuk-kang-baru-tahu.

Oke, mari kite sambung, jawapan kepade soalan cepuk-kang-baru-tahu.

Cube hampe semua fikir balik, betul ke perempuan yang memilih? Betul ke perempuan yang mahukan lelaki lelaki yang hensem jambu dan kiut itu? Anda semua yakin dan pasti dengan jawapan anda?

Sebenarnye, bukan perempuan yang memilih yang hensem jambu dan kiut. Tetapi lelaki sebenarnye yang berperangai macam itu. Tapi memang la lumrah nye, semua orang nak yang sempurna, baik laki laki atau pun perempuan. Semua nak yang cantik semua nak yang gebu semua nak yang comel semua nak yang sempurna lah. Tapi jarang sekali yang nak sedap mate memandang. In fact, kalau kite pergi beli barang, atau pergi pasar, cube kite tengok dan selidik ape yang kite pilih. Saye bagi contoh, kite pergi pasar nak beli ikan. Adekah kite akan pilih ikan yang kulitnye terkoyak? Adekah kite pilih ikan yang matenye merah? Adekah kite pilih ikan yang badannye lembik dan lebam? Adekah? Tak kan.

KECUALI!

Kalau dah takde pilihan ikan yang paling best paling sempurna paling segar paling mantap. Baru kite beli ikan tu, kalau kite dah malas nak pergi pasar lain. Kaaaannn?

Lelaki yang selalu tanye soalan soalan macam tu, selalu nye bile dea tak dapat tackle awek yang cun cantik dan lawa. Perasan tak? Betul tak ape yang saye cakap ni?

Cube kite pergi jalan jalan dekat Masjid India, Downtown, Pavilion, tempat tempat orang ramai, kebanyakkan lelaki yang sedap mate memandang akan dapat bergandingan dan berpacaran dengan awek yang cun meletops 2011. Sebab ape? Sebab perempuan ni, dea jarang sangat memilih. Memang cakap mulut nak gempak kat kawan kawan, "Aku nak lelaki yang hensem hensem yang jambu jambu yang tip top je" tapi nanti cube kite perhatikan teman lelaki dea. Adekah tiptop seperti yang di kehendakinye? Kalau ye, then mungkin tak lame. Tapi kalau dea tak memilih, tapi yang datang dah memang tiptop, kebarangkalian hubungan itu bertahan lama mungkin akan terjadi.

Dan, kebanyakkan lelaki yang hensem jambu kiut ni pulak, akan dapat awek yang biase biase je. Sebab ape? Sebab mungkin awek yang biase biase tu lah dea senang nak jage, yang ber-chemistry dengan dea, dan mungkin lelaki tu suke yang sedap mate dea sendiri memandang.

Tapi, biaselah, pandangan orang lain yang tengok, mesti akan macam ni "Eh, hensemnyeee laki tuuuuu. Uuuuiii. Eh ade awek. Tak cun pun awek dea. Apelah laki tu, tak pandai pilih awek." Tu kalau laki yang ber-awek sedap-mate-memandang. Kalau laki dea pulak yang sedap-mate-memandang tapi awek tiptop, "Eh, laki dea tak hensem pun. Mesti kaye, sebab tu awek cun."


Am i right?

Kesimpulannye, topik ni tak patut di persoalkan. Depends on diri masing masing la kan. Mungkin kalau laki dea kaye tapi laki dea tak hensem tu rezeki awek tu. Mungkin mase kenal kenal dulu, awek tu tak tau pun laki tu kaye kan. Sape tahu? Dan sebaliknye, kalau kau antare kategori laki yang sedap-mate-memandang tapi tuptup dapat awek tiptop sebab kau seorang lelaki yang pandai mengambil hati perempuan tu, tu rezeki kau la kan.

So, mase kenal kenal mase kawan kawan ni, jangan lah tanye soalan lame yang berbunyi begini "Awak, awak, awak suke lelaki/perempuan yang macam mane eeekkkk?"

Oke bye!

Soalan cepuk-kang-baru-tahu.

Okeh, hye rakan taulan.

Kali ni kite ade point! Kite ade point! Kite ade pooooiiiiinnnttttt nak tulis entry.

Perasan tak kalau kite lepak ramai ramai dengan kawan kawan kite yang berlainan jantina, pasti kite perempuan ni akan di tujukan soalan yang berbunyi seperti berikut, "Apesal ek, pompuan sekarang ni memilih sangat. Berbulu betul aku. Nak yang hensem hensem jambu jambu cute cute je." 


Harus kite highlight kan soalan cepuk-kang-baru-tahu itu tadi ye rakan taulan. Dan biasenye, mestilah lelaki yang tanye macam tu kan.

Sebelum mendengar hujah hujah saye yang mungkin akan membulukan lagi rakan taulan semua, ape kate hampe pikir kejap dalam seminit dua jawapan paling bernas untuk di berikan.

Stupidosaremidofa.

Sangat loser dah diri ini bile entry semua cilok lirik lagu. T_T

P/s: Ade boyfriend sangat menyakitkan hati bile kredit asyik habis nak mesej dengan kawan kawan lain. Kalau dapat boyfriend kaye topup setiap hari RM50 kan beeeeeessssstttttttt.


Plus


Tajuk entry pon looosseeerr giiillleeerrrhhh aaarrrhhh!



Kbye!

Friday, July 15, 2011



So cut my wrists and black my eyes, So I can fall asleep tonight, or die, Because you kill me, You know you do, you kill me well, You like it too, and I can tell, You never stop until my final breath is gone. - Ohio is for lovers

Thursday, July 14, 2011

Letter to Geiko

Kehadapan kawan baik,

Saye rindukan awak yang dahulu. Thats all. Pulang lah sebelum ku runaway. Eh ter-Awi Rafael pulak. +_+"

Oke bye!

Tuesday, July 12, 2011



I'm not coming back (forgive me), I've done something so terrible, I'm terrified to speak (I'm not calling, I'm not calling), But you'd expect that from me, I'm mixed up, I'll be blunt, now the rain is just (You're driving me crazy, I'm), Washing you out of my hair and out of my mind, Keeping an eye on the world, From so many thousands of feet off the ground, I'm over you now, I'm at home in the clouds, and towering over your head -  Juliet Simms, Remembering Sunday