Friday, January 14, 2011

Sesuatu yang awak tak ingin berlaku

Kalian semua ade Facebook ade Twitter sesetengahnye masih ade MySpace, Tagged, Friendster, Hi-5, dan sebagainye. Tujuan nye ape? Mencari jodoh? Mencari kawan? Saje suke-suke? Sebab semua orang ade awak pun nak ade jugak? Boyfriend/girlfriend kalian suruh buat? Macam-macam tujuan.

Secara jujur diri ini cume ade Facebook dan Blogger.

Sebab ape?

Sebab kalau takde kredit boleh berhubung dengan housemate, kawan-kawan dan keluarga melalui Facebook. Blogger sebagai catatan hidup dan nasihat dan sebab suke menulis untuk tatapan kawan-kawan Facebook. Haha.

98% daripada kawan-kawan Facebook saye adelah kawan-kawan kolej, kawan-kawan di Taiping dulu, kawan-kawan di Johor Bahru, family dan kenalan yang rapat sahaja. Tidak lah pule saye nak memandai mandai pergi add jejaka jejaka tampan atau lelaki lelaki single dengan tujuan mengorat mereka. Tak kenal, tak add itu yang saye cube terapkan dalam diri, ataupun approve kawan-kawan yang tiada mutual friend dengan sape sape. Takut pulak nak mandai mandai tambah kawan nanti jadi mangsa "Carl Iskandar". Haa sape bace surat khabar tahulah cerita ni.

Bukan sombong, tapi mak cakap hati-hati berkawan dengan kawan dalam internet, kite kena dengar cakap mak, nanti masuk neraka +_+

A few days ago, I get acquainted with this men, I thought he was my friend's friend, but he's not. He add me as one of his friends a weeks ago, and his mutual friend with me is someone that I know real close. So I approve him and we chat through IM at Facebook. He asked for my phone number and I gave it to him, I know, what for kan?

So he text me, and macam biasa kalian tau ape dea akan buat kan? Pulak tu duduk kat Kajang je, mestila dea asked me out. Siap ajak naik motor la ape bagai. Bile dea start cakap macam tu, terus diri ini tanye dea samade dea kerja satu tempat ke dengan kawan saye yang mutual friend dengan dea tu, dea cakap dea tak kenal langsung. Apa lagi, terus saye tak reply mesej dea.

And he keep on calling me, and text and so on. And I didn't answer any of his calls at all and I didn't reply his messages pun. Takut la babe. Ingatkan member kawan ni, rupenye tak, memang tak la aku nak kenal. Then this morning dea mesej lagi, dea cakap saye sombong. Bukan la niat nak jadi sombong, tapi berhati-hati.

Get my point?

Bye.

When once, I made mistake.

Besok diri ini akan cakap dekat lecturer Visual Programming Development yang diri ini takde Visual Studio dekat dalam laptop dan laptop pun takde sebab tempoh hari Puan Azie suruh kami buat kerje sekolah dekat rumah pasal Visual Basic. Sekian terima kasih. +_+

Well disebabkan diri ini tak ikut JAVEZSKI pergi menonton wayang, maka diri ini terpaksa tidur sorang-sorang tanpa ditemani Kiki sampai dea balik subuh japgi. T_T

Sementara tunggu nak tidur, eloklah diri ini bergosip dulu dengan kalian semua di dalam bloggy ini ye dak?

Andaikate awak semua baru habis SPM, atau memang awak baru habis SPM dan awak berniat nak melanjutkan pelajaran dekat mane mane institut pengajian tinggi dan rendah, perkara pertama yang bermain di fikiran awak ape? Nak belaja dekat dengan rumah ke, or nak yang jauh ke, atau nak pilih course yang awak minat ke, mahupun nak same tempat dengan pakwe/makwe awak.

Kalau ikut pandangan saye sebelum saye masuk kolej saye ni dulu, mase saye umur 17 tahun dulu, mase saye mude dulu, mase saye belasan tahun dulu, dah cukup Amie, perkare pertama yang bermain di fikiran saye ialah saye nak ambik Business Study atau ape ape study yang berkaitan dengan bisnes tak kire la kat mane mane pun, yang dekat dengan rumah or jauh dengan rumah tak peduli itu semua, yang same tempat dengan boyfriend saye ke itu lain ceritaa sebab mase tu memang plan nak belaja tempat yang same dengan bekas kekasih and memang dapat pun tapi dah la itu cerita lain, dah diam Amie.

Baiklah.

So saye pun memilih Business 'Information Technology' di tempat yang pertama dan tempat kedua jatuh kepada Business Study. Yang ni mase isi form untuk Mara punye college la bukan university. Mase saye mintak Uitm dulu, tempat pertama ialah Pengurusan Perniagaan, tempat kedua ialah Penulisan Seni Layar. Well dapat pergi interview untuk Penulisan Seni Layar tapi akhirnye di reject hampeh sebab entah lah kenape awak semua fikir la sendiri. Haha!

Jadi, bile dapat offer pergi Kolej Poly-Tech Mara untuk jurusan Business Information Technology dan bekas kekasih dapat offer situ jugak tapi dalam jurusan Sains Komputer, kami dua-dua tolak tawaran tu. Tapi di sebabkan abang yang berpengalaman belajar di KPM Beranang ni, maka saye pun call Mara untuk tukarkan tempat di Kolej Profesional Mara mengambil jurusan yang ditawarkan memandangkan jurusan yang di terima sama. DAN paling penting sebab jurusan tu ade berkaitan dengan BUSINESS.

Dengan semangat yang berkobar-kobar konon satu hari nanti akan jadi usahawan berjaya dan terer computer, saye pun pergi la melanjutkan pelajaran di Kolej Profesional Mara Beranang, Selangor mengambil jurusan Higher National Diploma In Computing Business Information Technology. Bodoh piang tak?

Hahaha.

Malangnye nasib diri ini, sebab jangkaan hebat sebelum ini ternyata meleset macam pemain Indonesia yang cuba jaringkan gol dalam perlawanan Piala Suzuki AFF tetapi ditepis hebat oleh penjaga gol hebat kite Khairul Fahmi. Maka dapat lah pointer semester satu 2.80 kalau tak silap.

Jadi, pengalaman saye yang menyedihkan ini saye kongsi dengan awak semua sebab saye taknak awak semua buat silap yang same macam saye.

Dah semester 6 dah pun lagi satu semester je nak habis.

Nasik dah jadi bubur, bubur pun aku tak suke makan apatah lagi bubur lambuk. pffftt.

Pilihlah bidang yang tepat, yang awak suke, yang awak minat, yang awak akan suke belajar, belajar untuk mase depan, bukan untuk final exam sahaja, kalau awak pandai awak boleh ambik ape saje itu lain ceritaa deaa, jangan pilih bidang yang awak fikir perrgghh-kalau-aku-ambik-course-ni-glamour-la-sial-aku-boleh-belagak-siut-dengan-kawan-kawan hah nah kaki gua.

Sekian terima kasih.

Bye.