Saturday, July 2, 2011

Budak kecil sangat comel.Kan?

Baru kejap tadi teman Mak pergi kenduri tahlil rumah jiran belakang. Oke aku suke pergi kenduri tahlil atau ape ape kenduri lah kat Johor ni sebab orang orang Johor semua kalau kenduri mesti meriah, walaupun kenduri tahlil.   I liiiikkkeee~

Dan, orang Johor ni sangat ramah dan mesra, tak kire lah kalau kau baru kenal ke ape. Kalau dah lame kenal lagi lah meriah kan. Since duduk JB ni tak lame walaupun dah pindah sini hujung tahun 2006, tapi bayangkan, 2007 aku tingkatan 5, kawan kawan semua terdiri dari budak budak kelas dan sepupu. (Sepupu aku satu sekolah dengan aku,kbye) Pagi pegi sekolah, petang balik rumah, tidomakanbelajatidomakanbelaja, dan rutin harian ni berulang sampai habis SPM. Mase SPM takde mase nak keluar enjoy joli dekat JB ni, nak kenal rakyat rakyat JB ke takde pun. Habis SPM terus keje dan rutin same berulang cume beza nye kalau shift pagi pegi keje pagi kalau shift petang pegi keje petang, balik rumah tidotidotido sebab keje sangat penat. Ulang lagi rutin same sampai dapat tawaran belajar dekat kolej aku sekarang.

Lepas tu dah, berhijrah ke Selangor. Balik pun kadang kadang cuti seminggu. Cuti raye.

Cube bagitau diri ini berape banyak mase nak kenal rakyat Johor. Tak banyak. Kawan kawan pun tak banyak melainkan kawan keje dengan kawan kelas mase tingkatan 5. Sangat pathetic hidup kau ni Amie.

Jadi bile tengah cuti ni, kalau ade peluang berjimba dengan Mak untuk kenal kawan kawan Mak dan jiran jiran inilah masenye. Nanti habis belaja, keje, ade ke mase kan untuk ini? Atau mungkin esok aku dah takde, bile lagi kan? Macam yang aku cerita aku pegi teman Mak buat terapi tu, sekarang aku dah stop dah, since Ayah ade nak teman Mak, sampai orang terapi dan makcik makcik yang buat terapi dengan Mak semua tanye Mak, pasal aku. Tak ke kau rase terharu ade orang ingat kat kau. Walaupun aku pegi terapi tu seminggu je, tapi dah cukup untuk makcik makcik dan orang terapi tu ingat kat aku. Alhamdulillah lah kan?

Oke aku dah melalut jauh dah ni. Dah lari topik gile gile dah nie.

Baiklah, tadi mase pegi kenduri tahlil tu, ade sorang budak perempuan kecil ni cooooommeelll sangat. Dea pakai baju kurung, dan pakai tudung Indon yang orang sekarang pakai yang orang panggil tudung Ekin tu. Yang ade awning keras tu. Ha yang tu lah. Dalam hati aku 'Ya Allah comel nye kau ni budak kecil, ape perasaan Mak Ayah kau kalau aku culik kau bawak balik rumah' Dah la comel, lepas tu siap tolong budak kecil yang lain mintak jajan kat tuan rumah, tapi ofkos la dea pun nak jajan tu sebenarnye. Haha. Comel sangat beliau. *Jajan tu cikedis, cikedis tu sweet la, sweet tu alaa gula gula la.

Aih rase menyesal pulak tak bawak kamera rakam gelgat beliau. Amik gamba ke ape ke.

Aku rase aku makin tertarik tengok keletah budak budak kecil ni. Kalau pergi supermarket dengan Mak pun mesti akan ade, 'Mak comel kan budak tu?', 'Mak, tengok, comel kan budak perempuan tu pakai kemeja', 'Mak, tengok budak kecik tu. Hehehehe'. Macam macam.

Mungkin kah kerana abang dan kakak dah nak kawin? HAHAHA.

Oke bye!

Hectic life yang di hadapi Amie

Hai yaaalllss (uols), wasszzzuupp~

Baru kejap tadi terima SMS dari Nanie cakap esok dea dah nak balik kolej dea sebab dea kena jadi FC. Aku pun tak sure FC tu ape, mungkin Fenari Club. Oke tak, mungkin macam kalau kat kolej aku, panggil OC Ape comittee entah, ala yang urus budak baru masuk kolej tu. Fasilitator. Ha! Fasilitator! Oke tak, entry ni bukan pasal Nanie, tapi yaa sory babe, aku takde kredit nak reply mesej kau, mungkin kau patut topapkan aku dulu sebelum kau mesej aku. Dan maaf tak jadi pegi Kota Tinggi tanpa memberitahu kau. Aku pun tak ingat kenape aku tak jadi pegi. (Padahal boleh PM je Nanie) Tapi yaa, malas nak pegi search profile Nanie since ni entry last untuk hari ni sebab dah ngantuk ni.

Nak cakap pasal ape ek tadi? (Padahal boleh padam je ayat ni dan terus tulis) Malam ni sangat malas dan penat nak edit, so entry ini akan menjadi entry paling jujur. Tak faham? Oke bye.

Yaaa, let the entry begin...

Name aku Amie, aku tak bodoh (petikan filem Aku Tak Bodoh) Haha. Boleh diam sekarang.

Umur aku 20 tahun 7 bulan 5 hari soon to be 21 boleh daftar mengundi. Tapi aku matang dari segi pemikiran tapi tidak tingkah laku. Kadang kadang aku ade satu perangai di mane semua orang boleh rase Ya Allah, annoying nye kau ni Amie. Kau boleh tak jangan annoying sangat. Ya, aku pun tak tau dari mane perangai tu datang. Tapi aku akan annoying dengan orang yang rapat sahaje. Tidak lah pula aku akan bersikap annoying di hadapan khalayak ramai. Lagi satu, kadang kadang aku boleh menjadi orang yang sangat pemalu dan tak banyak cakap. Vice versa orang cakap. Dan itu sangat mengannoyingkan diri aku sendiri.

Bile aku cakap aku matang dari segi pemikiran, tidak lah 100% tapi boleh lah. Aku ade satu perangai di mane aku suke memerhatikan orang dan jatuh cinta, eh tak, tipu, memerhatikan orang dan buat analisis dan dari situ lah akan wujud sifat matang. Dan semua ini bermula selepas aku tamat SPM dan mula bekerja dan mula bercampur gaul sebati dengan orang yang jauh lebih tua dari aku.

Kerana satu hari nanti, aku akan bercakap begini terhadap diri sendiri "WHY?"


Walaubagaimanapun, aku ade satu lagi perangai di mana bile aku dengar masalah kawan kawan sekeliling, aku akan betol betol fokus. Eye contact dengan orang yang meluahkan perasaan sangat penting. Ini akan membuatkan orang yang meluahkan perasaan tu rase di hargai, rase kite betul betul ambik tau masalah diorang.

Maka sebab itulah, part time job aku sekarang ialah motivator. Bohong siot Amie jadi motivator. Apesal tak kaye pon. Eh diam lah. Motivator dalam percintaan orang.

Bile kawan kawan datang dan meluahkan masalah percintaan diorang kat aku, aku dengar dan cube relatekan dengan semua pengalaman bercinta aku. Mane lah tau, boleh beri sedikit bimbingan. Kan? Tapi kadang kadang, bile kite nasihat diorang diorang ni, diorang tak nak dengar tau. Ha ni mak tak suke. Oke takdelah, kalau diorang tak dengar aku chillex je la. So bile datang lagi masalah, aku sedia mendengarnye. Tak kire tempat, dan mase, termasuk semase sedang menyiang udang. Sebenarnye, aku dah jadi pendengar masalah orang ni, sejak di bangku sekolah lagi. Kadang kadang, bile kawan kawan ni datang untuk meminta pendapat dan meluahkan perasaan, diri sendiri akan rase, 'Layak ke aku nak bagi nasihat kat diorang ni kalau diri aku pun tak la sesempurna mana'. Tapi aku tetap rase 'Alhamdulillah'. At least, meringankan beban orang.

So, okay guys. Times up. I need to sleep selepas seharian, dapur lah menjadi tempat memadu asmara.

Have a nice day and jom kite chillex la bradah sistah. Kalau orang memberi, kite menerima, kalau orang tak memberi, kite...... chillex!

Jyeah. Bye!