Wednesday, September 28, 2011

Lesson learned #1

Hai kawan.

Aku selalu mengingatkan diri aku sendiri bahawa tak semua orang boleh terima cara aku berkawan, dan tak suka aku. Siapalah yang sempurna perbuatannya kecuali Nabi. Kalau kau rase kau Nabi, kau boleh perasan semua orang suka kau. Tetapi, Nabi sendiri mendapat cacian herdikan cacian eh dah cakap, oke makian orang yang tak suka beliau berdakwah. Jadi kau nak cakap ape lagi? Maka dengan sebab itu, bile kite tau orang tak suke kite, buat ape kite nak pakse orang suke kite. Kite let go dan try my best untuk buat orang sekeliling, kalau tak suke sangat pon at least, takdelah sampai buat Facebook page 'Anti-Amie Hamidi'. It's okay to unfriend me rather than buat Facebook page tu, dengan itu kite tau kite tak disukai.

Kenape kite tak disukai? Itu persoalan nya. Mari kite ikhtiar untuk ambik tahu.

Seperti yang aku cakap di atas tadi, perasaan benci dan tidak suka itu normal. Aku tak suka Najwa Latif. Sebab ape? Sebab video YouTube dea semua nyanyi dalam kereta, dan lagu Cinta Muka Buku memberi orang harapan untuk mencarik awek dan pakwe di dalam Facebook. Kamon la. Nanti budak darjah satu main Facebook carik awek baru tahu. Oke nampak? Ade sebab.

Cari tahu sebab ape orang tak suka. Bile dah tau, kau nak buat ape? Kau pergi lah solat taubat. Mintak Allah bukak mata hati kau, mintak Allah maafkan semua perbuatan kau. Ape lah pergi post status dekat Facebook. Bukannye dapat maafkan kau pun. Lagi nak mintak simpati orang. Kalau kau sendiri dah jahanamkan diri kau sampai orang benci tu, kau pergi lah ubah sikap kau. Tapi kalau kau tak suke aku sebab aku bukan perempuan comel lemah lembut duck-face ber-lalink lalink dengan kawan kawan perempuan aku, aku tak boleh nak cakap ape lah. Takkan aku nak pergi solat taubat jugak. Gile ke hape cenggitu.

Kemudian, kalau kite tahu orang bercakap pasal kite, dah tentulah sebab orang tu tak suke perangai kite. Fikir kenape orang nak bercakap pasal kite. Bukan ke sebab perangai kite buruk? Oke tak payah tanye orang lain, tanye je diri sendiri lepas kite lepak satu table dengan kawan kawan kite dan topik perbualan ialah 'Kenape Sameah suke berperangai gedik depan lelaki dan gambar facebook beliau tunjuk muka sahaja'. Topik perbualan agak mintak lempang, tapi itu adelah kisah benar yang sering menjadi topik hangat di kalangan perempuan perempuan apabila duduk sembang semeja sementara tunggu kelas start 2 jam lagi.

Sebab ape kite nak kena kutuk orang? Sebab perangai dea buruk dan annoying. Kalau kite boleh kutuk kawan kite, kenape kawan kite tak boleh kutuk kite? Ooo, kau kutuk orang takpe, orang kutuk kau terus update status Facebook instead of pergi tanye orang tu sendiri depan depan 'Ape salah aku, aku cube nak baiki, mungkin aku tak nampak ape salah aku kat kau kau dan kau.' Kenape tak tanye? Mungkin sebab kite takut nak tanye, sebab kite tau kite salah. Kite taknak orang lain tau kite ni salah, kite ni buruk perangai, jadi  kite buat la status kat Facebook konon konon orang kutuk kite sebab orang dengki kat kite. Orang dengki kat kite tau, bukan kite salah tau.

Nampak?

Aku buat silap, aku mintak maaf. Aku kecilkan hati kawan baik aku sendiri, aku mintak maaf. Aku faham, korang nak cakap aku pandai mintak maaf. Maaf tu penting, daripada orang simpan dendam kesumat paling dalam dalam hati. Tak ke kena santau nanti.

Kalau aku silap lagi, tolong jolokkan lagi.

K? Kbye.