Saturday, December 3, 2011

Amie mendapati features baru YouTube sekarang sangat cool

Waaaaayyy cooliah than before.

First of all, saye suke bukak YouTube untuk tengok video. Especially tengok video ni,

di kale bosan sangat dan mahu menyengih.

Walaubagaimanapun, selalunye, saye bukak YouTube untuk melihat video lagu lagu kegemaran saye dan download video video mereka menggunakan ini,


kehkehkehkehkeh.

Oleh kerana saye suke post lagu lagu kegemaran di dalam Facebook untuk dikongsikan kepada orang ramai atau untuk ditujukan kepada seseorang tetapi tanpa mahu tag name beliau maka saye sangat menyukai features YouTube yang baru ini. YAY!

Mari kite take a look around features baru YouTube.


Ini adelah Main atau Home atau Main Page YouTube baru yang kalau sape sape dah mempunyai account YouTube dea terus direct masuk account kalian semua. Ofkoz la kena login dulu kalau tak direct masuk. Kehkeh. -__-"


Jikalau kalian mahu mengedit video video yang kalian telah 'Like' atau yang kalian telah 'Favorites'-kan atau sebagainya, kalian hanya perlu meng-klik 'Video Manager' seperti yang tertera di atas.


Kemudian kalian hanya perlu memilih list-list yang di beri dan meng-klik link tersebut, kite ambil contoh di atas, video video yang saye telah 'Like' saye mahu remove salah satu daripada mereka. 


Klik kotak kecil di tepi video yang tidak mahu di-like lagi, lagipun saye tak pernah 'Like' video SELENA GOMEZ! -___-" SAPE PUNYE KERJE NI HAA!


Dan klik saje kotak 'REMOVE' di atas itu. YAY. TIADA LAGI VIDEO SELENA GOMEZ! -___-" Mudah tak kawan kawan?

Selain daripada itu, ape yang lebih memudahkan saye apabila saye mahu meng-share lagu kesukaan saye di Facebook tanpa perlu meng-copy link dan meng-paste link tersebut di status saye, saye hanye perlu connect account YouTube saye dengan account Facebook saye dengan mengikuti care care mudah dan simple macam lagu Mr Simple nyanyian Super Junior di bawah ini okay adik adik.



Mulau mulau (mula-mula) kalian hanya perlu meng-klik link 'Account Settings' seperti yang tertera di atas ini.



Apabila telah keluar link-link seperti yang tertera di gambar di atas, kalian hanya perlu pilih link 'Sharing' maka keluarlah pilihan accounts yang kalian mahu connect kan dengan account YouTube kalian.





Tetapi sebelum itu, kalian boleh pilih, ape yang kalian mahu connectkan daripada YouTube kepada account social network kalian. Contoh gambar di atas, saye telah memilih hanye beberape aktiviti sahaje untuk saye siarkan kepada rakan rakan di laman social saye. 

Dan selepas puas, boleh lah kalian connect kan dengan social network pilihan kalian seperti gambar di bawah ini.


Se-simple Mr Simple??

Maka boleh lah dengan hati yang girang dan seronok, kite mencari dan memilih video lagu kegemaran yang mahu di-sharekan kepada kawan kawan dengan erti kate lain untuk di-share di wall Facebook saye dengan memicit ammbooiihh, okay dengan meng-klik 'Like' di video lagu berkenaan sambil menikmati lagu tersebut. Daaaaannnnnnn


TAAAAAARRRAAAAAAA!


Secara automatik ye kawan kawan, automatik. Tak perlu lagi copy link, tak perlu lagi klik butang share di bawah musik video tersebut. Buat account YouTube, buat account Facebook, atau Twitter, atau MySpace, atau orkut -__-" dan connect kan dan semua nya hanya dengan 1 klik. 

Mudah?

Sekian, 1 klik 1 Malaysia. Salam 1 Malaysia!

Kbye bye bye bye.

p/s: Untuk pengguna YouTube tegar yang suke upload video video sendiri ke dalam YouTube, should explore more lah ye. Sebab video edit dea pon macam cool. Sayang nye saye bukan pengguna YouTube tegar. :)