Monday, June 4, 2012

Susu sebelanga yang rosak.

Kadang kadang benda benda kecik seperti awak komen status kawan awak, dan komen awak tak dilayan sangat lah membuatkan awak berfikir macam macam. Contohnya membuatkan awak melabel kawan awak seperti, sombong ah kau ni, blah la, macam la best sangat kau tu. Haa tapi sebenarnye pada hari itu kawan awak sangat la malas nak membalas komen, cume sekadar mahu membuat status dan tidak mahu membalas komen kerana mungkin keadaan tidak mengizinkan dan sebagainya.

Oke intro bosan. Buuuu.

Saye terpaham sesuatu ketika saye tak boleh tido 10 minit yang lepas. Benda benda pincang yang pernah jadi suatu ketika dulu banyak memberi pengajaran dan iktibar.

Kadang kadang kite tak sedar yang benda benda kecik berlaku sekitar kite boleh jadi sesuatu yang besar dan berharga. Tapi kite tak pernah hargai benda kecik tu. Dan kite jarang memikirkannya. Contoh,

Situasi 1: Kite marah dekat kawan kite sebab kawan kite bagitau boyfriend kite yang kite curang. Akhirnya kite putus kawan dengan kawan kite tu.

Situasi 2: Kite telah pun berkawan baik dengan budak A yang dulu kite pernah tak suke selepas budak B yang berkawan dengan budak A bagitau yang kite tak suke kat dea. Maka kite melupakan usaha budak B.

Situasi 3: Kite marah kawan kite yang mengadu kat polis yang kite pernah jual dadah, dan kite mendapat hukuman. Selepas mendapat hukuman kite cuci tangan dari jual dadah.

Berdasarkan situasi situasi yang di beri di atas (tudiaa ringkasan paper Bahasa Melayu SPM 2007), so faham tak ape benda benda kecik tu? Effort atau melayunya kesungguhan orang lain yang nak cuba memperbaiki sikap kita. Memang kite marah sangat dekat budak yang suke mengadu ni, kite kutuk caci hina   dea. Tapi kite tak pernah terfikir sebab dea, benda baik dah berlaku kat kite.

Contoh situasi 1, benda baik nye akhirnye dea dan kekasih dea membuat diskusi bersama atas sebab ape kite curang dengan die. Kite perbaiki dan mereka telah menjadi pasangan kekasih yang setia. Situasi 2, kite telah menjadi orang yang tidak sewenang wenangnye menilai orang lain berdasarkan ekspresi muke dea. Situasi 3 kite menjadi orang yang berguna kepada masyarakat.

ATAS HASIL USAHA BUDAK YANG MENGADU TU.

So kadang kadang dalam sesuatu benda yang bahagia dan gembira, kite kena fikir untuk siape kite perlu berterima kasih. Kadang benda yang buruk sebenarnye berniat baik. Contoh kucing yang bermuke hodoh dan berkurap, ingin dibelai manja dan dimandikan.

Oke, bye.

Ku sangkakan hujan berpanjangan.

Setelah mendengar sesuatu yang mencurigakan di belakang rumah sejam yang lepas, diri ini terus mendapat ilham berblog di dalam gelap (iaitu sejam yang lepas). Ye, saye sedang menulis di dalam gelap (sejam yang lepas). Believe it or not? Awak harus believe it ketika sejam yang lepas.

Setelah hampir seminggu habis belaja dan melengkor dirumah, saye rase sangat bosan sekali. Maka selalu saje Emak kehabisan tepung di rumah dan mengpau kakak sebuah tepung pulut untuk dibuat kuih. Bile bosan telah mengganda ganda sebab kalau kat rumah sewa, kalau bosan mesti ade aktiviti dengan rakan di rumah seperti aktiviti gotong royong bersama orang orang kampung, aktiviti membersihkan kawasan sekitar masjid dan sebagainya, kini di rumah tidak lagi.

 Nak keluar bersama teman teman di sini, macam susah sekali kerana kalau nak keluar harus keluar bersama geng super five (baru reka nama geng 2 saat lepas), dan kalau nak keluar dengan geng super five kena set appointment dulu sebab masing masing sudah bekerjaya.

Bile perkara perkara seperti membaca komik, tidur sampai tengah hari, bergomol dengan kucing, dan melengkor telah bosan dilakukan, maka diri ini telah mengambil inisiatif mencari kerja. Ye. Saye harus bekerja. Kerana saye cepat bosan duduk di rumah tanpa melakukan aktiviti yang membawa hasil (duit).

Makanya, tadi pergi Giant (tanpa mandi seharian) beli waffle dan cool blog, tibe tibe rase macam nak try carik keje lah. Ingat nak kerja kaunter Air Asia, mane lah tau tibe tibe boss telepon ajak teman dea pergi Jakarta, tapi kaunter tutup, maka mencari tempat lain yang beraircond, akhirnye terserempak Guardian. Diri ini pun terus la tanye adik sales assistant jika terdapat any kerja kosong. Adik sales assistant pun bagi kite borang, kite pun isi. Kite pun bagi adik sales assistant yang lain. Lepas dea tengok kite baru habis buat Diploma, dea terus macam 'Eh? Ade diploma eh? Boleh apply jadi trainee manager ni. Nak tak? Gaji 1k plus. Nak tak?' Kite pun dengan tak mandi seharian pun angguk angguk je. So kite harap dapat la keje ni dari duduk melengkor je kat rumah.

Dan sementara tunggu nak sambung belaja tahun depan. Dan graduasi bulan 10. Dan raya bulan 7.

Oke kalau dapat keje ni pastu dapat gaji kite belanja diri kite Iphone 4s k? K doakan k? K tengs semua.

Bye.